Hlavní obsah

Španělsko hrozí, že potopí dohodu o brexitu. Kvůli Gibraltaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Londýn

Španělský premiér Pedro Sánchez pohrozil, že jeho země odmítne návrh dohody o brexitu, pokud nebude jasno o budoucích jednáních o Gibraltaru, která by vedla ke změně statutu území spadajícího pod britskou korunu. Španělsko jej ztratilo v roce 1713 a nikdy se s tím nesmířilo.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Pohled na Gibraltarskou skálu z hranice se Španělskem

Článek

„Jestliže tu nejsou změny ohledně Gibraltaru, Španělsko bude hlasovat proti (dohodě o) brexitu,“ řekl Sánchez.

Španělsku vadí článek 184, podle něhož po odchodu Británie z EU 29. března 2019 do konce přechodného období na konci roku 2020 bude Londýn jednat s Bruselem o budoucích vztazích. Madrid si přeje, aby Gibraltar byl z těchto jednání vyňat a Londýn a Madrid o něm jednaly bilaterálně.

Už v pondělí španělský ministr zahraničí Josep Borrell řekl, že návrh dohody selhal v tom, aby dal jasně najevo, že jednání o Gibraltaru budou separátní, a ne součástí budoucích jednání mezi Spojeným královstvím a EU.

Přes hranice proudí tisíce Španělů denně

Už během jednání o návrhu dohody vedla Británie separátní jednání s Irskem, Kyprem a právě Španělskem. Odchod Británie z EU komplikuje situaci Gibraltaru,  kam denně dojíždějí tisíce španělských pracovníků, odlišný hraniční a celní režim však v jeho případě není takovým problémem jako u Severního Irska, jde o oddělenou enklávu.

Evropská komise ve úterý přiznala, že si je vědoma výhrad, které má Španělsko kvůli Gibraltaru k současné podobě textu smlouvy o vystoupení Británie z EU, uvedl její mluvčí.

První ministr Gibraltaru Fabian Picardo obvinil Španělsko, že použilo „dobře známou taktiku“ klást požadavky v posledním okamžiku.

Mayová bude jednat v Bruselu

Britská premiérka Theresa Mayová zamíří ve středu večer do Bruselu, kde bude jednat s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. O schůzce novináře informoval mluvčí unijní exekutivy Margaritis Schinas, podle něhož se bude jednat o politické deklaraci o budoucnosti vzájemných vztahů před klíčovým nedělním summitem EU.

„Nyní jsme ve fázi, kdy na přípravě nedělního summitu úzce spolupracujeme se všemi členskými státy s plným respektem vůči mandátu, který jsme od nich dostali," poznamenal Schinas s tím, že si je vědom výhrad Madridu.

Mayová, jejíž vláda minulou středu souhlasila s dojednaným textem smlouvy o britském odchodu z EU, nyní musí tento dokument prosadit ve skepticky naladěném britském parlamentu.

Tlak unionistů

Otázkou je i podpora severoirských unionistů, na nichž vláda závisí. Demokratická unionistická strana (DUP) požadovala na úterním zasedání britské vlády, aby premiérka Theresa Mayová splnila svou část ujednání v otázce brexitu. DUP chce změny v textu návrhu dohody o brexitu. [celá zpráva] Část poslanců DUP jako výstrahu v pondělí nepodpořila v parlamentu vládní návrhy k rozpočtu.

Rána od soudu

Mayová utrpěla v úterý další porážku, když britský nejvyšší soud zamítl návrh vlády Theresy Mayové, která žádala, aby Soudní dvůr Evropské unie (ECJ) ukončil řízení o možnosti odstoupení od brexitu. Na evropský soud se obrátila skupina skotských zákonodárců, kteří s brexitem nesouhlasí. Chtějí, aby soudci určili, zda má Londýn teoreticky stále šanci proces odchodu Británie z EU jednostranně zastavit, pokud by odstoupil od aktivace „rozvodového” článku 50 lisabonské smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám