Hlavní obsah

Španělsko hlásí 70 procent plně naočkovaných. Bilanci pomáhají i mamánci

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko

Dobrých 70 procent lidí je ve Španělsku plně očkováno proti covidu-19 a zájem na rozdíl od většiny evropských zemí neslábne.

Foto: Luisa Gonzalez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Amelie ukazuje náplast na paži, když vychází z očkovacího centra v Madridu. Patnáctiletá dívka je nyní „pauta completa“, plně očkovaná. „Cítím se dobře. Brzy si budu moci bez obav vyrazit s přáteli nebo jít na večírek,“ svěřuje se televizi ARD.

Amelie se nechala očkovat bez objednání. To je nyní možné v Madridu ve dvanácti očkovacích centrech, ve dvou centrech dokonce 24 hodin denně. Až donedávna úřady přísně regulovaly, kdo a kdy si půjde pro injekci – nejprve senioři, pak mladší, a povolily jen několik výjimek.

Přísný postup vykazuje úspěch

Schůzky se domlouvaly centrálně – telefonicky nebo SMS zprávou s krátkým předstihem jednoho až dvou dnů. Nikdo nemusel vakcinaci vyhledávat sám.

V červenci Španělsko navštívily čtyři miliony turistů, méně než před pandemií

Cestování

Podle madridského sociologa Josepa Lobery, který právě dokončil studii o průběhu očkovací kampaně v zemi, to byla dobrá strategie vlády. „Lidé byli prostě svědky úspěchu tohoto poměrně přísného postupu, ve své věkové skupině – kamarádi stejného věku nebo sousedé – se objednali ve stejnou dobu, nechali se očkovat, málokdo chtěl být vynechán,“ vysvětluje Lobera. „Mnozí také cítili společenskou odpovědnost,“ dodává.

Kromě toho je ve Španělsku velmi důležitá rodina. Lidé spolu tráví hodně času, mladší se cítili povinni nechat se očkovat, aby neohrožovali starší členy rodiny, říká profesor sociologie.

Mnoho mladých stále žije s rodiči

Mladí lidé ve Španělsku studovali ve svém rodném městě častěji než v jiných evropských zemích, vysvětluje. „Především chlapci dlouho žijí s rodiči. I když pracují později, málokdy se stěhují do jiných měst. To znamená, že se s rodiči a prarodiči vídají častěji než mladí lidé v jiných zemích, kde rodina také hraje důležitou roli, ale člověk s ní nemusí nutně žít v blízkosti, nebo dokonce ve stejném domě,“ dodává.

Studentské večírky na Mallorce rozšířily koronavirus mezi mladými Španěly, dalo se tomu předejít

Evropa

Dalším faktorem je kultura očkování ve Španělsku. Koncem 70. let minulého století se zemi podařilo díky očkování překonat epidemii dětské obrny. Bylo to v době, kdy se v ostatních evropských zemích objevovala hnutí odpůrců očkování. Ve Španělsku se jim nepodařilo prosadit. Místo toho si státní zdravotnictví získalo vysoké uznání mezi obyvatelstvem. Španělští pediatři uvádějí, že téměř žádní rodiče nezpochybňovali očkování malých dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám