Hlavní obsah

Španělské princezně Cristině hrozí osm let vězení, její choť má dostat téměř dvacet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Prokurátor žádá pro švagra španělského krále Iñakiho Urdangarina téměř 20 let vězení za daňové podvody a zpronevěru veřejných fondů. Jeho manželce, králově sestře Cristině, hrozí za účast na daňových deliktech manžela až osm let. Vyplynulo to ze závěrečných řečí, které v pátek začaly před soudem v Palmě de Mallorca.

Foto: Reuters

Španělská princezna Cristina

Článek

Někteří z obviněných před soudem, který začal letos v lednu, dosáhli výrazného snížení trestů za přiznání viny. To ale Urdangarin a jeho společník z nadace Nóos Diego Torres odmítli. Veškerou vinu popírá i princezna Cristina, uvedl deník El País.

Králova švagra a Torrese obžaloba viní mimo jiné z podvodu, daňových deliktů, falšování dokumentů a ze zpronevěry veřejných fondů. V kauze, v níž jsou oba hlavními obžalovanými, bylo zpronevěřeno 4,5 miliónu eur (121,6 miliónu korun). [celá zpráva]

Šlo o většinu ze šesti miliónů eur, které dostal Institut Nóos v letech 2003 až 2006 na pořádání dvou sportovních kongresů na Baleárách a ve Valencii od tamních regionálních úřadů, a od madridské radnice kvůli kandidatuře Madridu na letošní olympiádu. Tu nakonec vyhrálo brazilské Rio de Janeiro.

Připravili stát o 337 tisíc eur

Princezna Cristina je obžalována jako spolupachatelka u daňových deliktů svého manžela v souvislosti s firmou Aizoon. Tu vlastnili manželé rovným dílem a stát jejím prostřednictvím podle obžaloby přišel v letech 2007 až 2008 na daních o 337 tisíc eur, tedy asi 9,1 miliónu korun.

Závěrečné řeči mají pokračovat do úterý. Vynesení rozsudku pak může trvat týdny až měsíce.

Cristina, princezna bourbonská a řecká, je až šestou v nástupnické linii. Do loňského června užívala i titul vévodkyně z Palmy. Ten jí ale kvůli soudnímu vyšetřování dekretem odebral její bratr, král Felipe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám