Hlavní obsah

Španělská policie zmařila další útok, v Cambrils zabila pět lidí

– Cambrils/Barcelona • Aktualizováno

Španělská policie v noci na pátek oznámila, že zmařila pokus o další teroristický útok, který se měl odehrát ve městě Cambrils zhruba 120 kilometrů jihozápadně od Barcelony, kde ve čtvrtek řidič dodávky najel do davu a zabil nejméně 13 lidí. Podle policie bylo v Cambrils zneškodněno pět teroristů. Řidič byl spojen s buňkou džihádistů v Alcanaru.

Foto: ČTK/AP

Hlídkující španělský policista

Článek

„Domníváme se, že se v Cambrils chystal teroristický útok. Jeho osnovatele jsme zabili,” oznámili katalánští policisté na Twitteru.

„Údajní teroristé jeli v Audi A3 a srazili několik lidí, než narazili na hlídku, a poté začala střelba,” sdělil podle agentury AFP mluvčí katalánské regionální vlády.

Policie zahájila v půl druhé ráno operaci v přístavu, kde započala kontroly. Jedno vozidlo u kontrolního stanoviště u přístavu nezastavilo a ujíždělo po nábřežní silnici. Řidič se podle policie snažil porážet chodce. Zranil šest civilistů a jednoho policistu, než se bezpečnostním složkám podařilo posádku zneškodnit. Jeden ze zraněných je v kritickém stavu.

Podle zdrojů listu La Vanguardia se vozidlo útočníků při pronásledování převrátilo, když narazilo do auta policejní hlídky.

Pronásledovaní se bránili za pomoci střelných zbraní. V přestřelce byli čtyři muži zastřeleni na místě, pátý podlehl svým zraněním později, uvedla policie. Než byl pátý muž zasažen, pokoušel se bodat do lidí, uvedl list El País.

Foto: repro El Confidencial

Snímek ze zásahu policistů proti teroristům ve městě Cambrils jihozápadně od Barcelony

Měli pásy s výbušninami

Zastřelené osoby byly opásané vestami s výbušninami. Policie proto přizvala k vozidlu útočníků pyrotechniky. Ti dostali za úkol provést preventivní řízené výbuchy, aby případné trhaviny aktivovali a vyhodili je tak do povětří. To udělali ve 3:30.

Policie během zásahu vyzývala obyvatele města Cambrils, aby nevycházeli z domů. Ve Španělsku je zejména v době prázdnin i v nočních hodinách v ulicích plno lidí, včetně turistů.

„Mezi druhou a půl třetí jsme byli na plážové promenádě. Slyšeli jsme střelbu a mysleli jsme si, že to musí být rakety, ale byly to výstřely," řekl agentuře 20letý zaměstnanec restaurace Markel Artabe.

Zákrok se odehrál v době, kdy španělští policisté stále pátrají po řidiči dodávky, který způsobil ve čtvrtek odpoledne masakr na populární turistické promenádě La Rambla v centru Barcelony. [celá zpráva]

Související témata:

Výběr článků

Načítám