Hlavní obsah

Soud v kauze Kuciak přijal žalobu a odročil jednání na leden

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Pezinok)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvláštní trestní tribunál v Pezinku ve čtvrtek při veřejném zasedání přijal obžalobu v případě vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Oba byli zavražděni 21. února 2018. Prokurátor i všichni obvinění u soudu po zahájení jednání odmítli možnost dohody o vině a trestu. Hlavní jednání začne 13. ledna 2020.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní v kauze Kuciak přicházejí k souduVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Kočnera přivezli k soudu v neprůstřelné vestě a s helmou na hlavě dlouho před samotným začátkem soudu. Obviněné přivedli do jednací síně policisté v kuklách se samopaly.

Policie chrání Mariana Kočnera u souduVideo: Ivan Vilček, Právo

Prokurátor úřadu speciální prokuratury podal v případě obžalobu na Mariana Kočnera, Tomáše Szabóa, Miroslava Marčeka a Alenu Zsuzsovou. Všichni jsou ve vazbě. V případě uznání viny jim za dvojnásobnou úkladnou vraždu hrozí 25 let až doživotí. Právní zástupce rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic žádá vyšetřit duševní stav obviněného Kočnera. Ten se tomu podle svých slov nebrání, žádá ale jiného znalce. „Neměl jsem problém se dát vyšetřit, ale nikoliv panem Heretíkem. Jiný znalec za mnou nikdy nebyl,“ řekl.

Marček se v průběhu vyšetřování přiznal, že byl střelcem. Policie považovala původně za střelce Szabóa.

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní zavražděné mladé dvojice přicházejí k souduVideo: Ivan Vilček, Právo

Kuciakovi rodiče a Zlatica Kušnírová sedí naproti obviněným z vraždy jejich dětí. Setkávají se s nimi poprvé od vraždy.

„Doufala jsem, že tady obžalovaní nebudou, ale jsou tady podle mých informací všichni. Tak snad to vydržíme a nezkolabujeme,” řekla při příchodu k soudu matka Martiny Kušnírové. Dorazila společně s rodiči Jána Kuciaka.

Jsou vyprázdnění a ničeho nelitují

Zlatica Kušnírová o přestávce novinářům řekla, že se dívala obviněným do tváře a mnozí uhýbali očima. „Byla to taková malá úleva, když jsme seděli naproti nim a mnozí uhýbali očima. Hlavně paní Zsuzsová. U Kočnera se mi zdá podle výrazu tváře, že už není tak arogantní. Možná si něco uvědomuje nebo to jen hraje, ale zdá se mi, že je jiný. Je tady hodně novinářů a asi si uvědomuje, že věci se nebudou ubírat takovým směrem, jako asi chtěl. Jsou to všechno vyprázdněné osoby, žádné city a emoce. V jejich pohledech jsem neviděla žádnou lítost nebo omluvu. Jim šlo zjevně jen o peníze a co na tom, že nám zabili děti,“ řekla. Kušnírová očekává, že všichni dostanou doživotní trest.

Kuciakův vrah chce dohodu o vině a trestu

Evropa

Soud, který se koná v budově justiční akademie, předběžně prozkoumal obžalobu a zákonnost důkazního materiálu. „Při předběžném projednání obžaloby může soud vyslechnout obviněného. Soud zjistí, zda prokurátor a obviněný nechtějí uzavřít dohodu o vině a trestu,“ konstatuje slovenský trestní řád. Vyšetřovací spis ke zmíněnému případu má přes 25 tisíc stránek a desítky příloh. Obžaloba má 93 stránek. Senátu předsedá soudkyně Ružena Sabová.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Soudní zřízenec převáží spis k případu do jednací síně.

Matka údajného Kuciakova vraha: Nevěřím, že střílel. Proč se přiznal?

Evropa

Jeden z obviněných uzavřel dohodu o vině a trestu

Další původně obviněný Zoltán Andruskó byl vyčleněný k samostatnému řízení, protože spolupracuje s policií. S prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu, o níž bude 30. prosince 2019 rozhodovat soud. Trest mu může být snížen na 11 let.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Marian Kočner u soudu

Vražda novináře vyvolala loni na Slovensku největší demonstrace od sametové revoluce. Postupně odešli ze svých funkcí ministr vnitra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico i šéf policie Tibor Gašpar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám