Hlavní obsah

Soud s Chirakem odročili, možná skončí

– Paříž
Novinky, rei

V Paříži v úterý na přinejmenším tři měsíce odročili soud s bývalým francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem. Odvolací soud má rozhodnout, zda je vůbec proces legální. Chirakovi obhájci argumentují, že obvinění z korupce spojují dva případy, což je neústavní.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Jacques Chirac

Článek

Není tedy jisté, zda bude vůbec první proces s hlavou státu od poválečného odsouzení maršála Henriho Phillipa Pétaina, pokračovat, i když Chirac u žádného z dvou stání přítomen nebyl. Kritici označují stížnost exprezidentových obhájců za zdržování, ti to ale odmítají.

Odvolací řízení může trvat i déle než do června, na kdy byl proces odročen. Komentátoři v té souvislosti zmiňují i chatrné zdraví a paměť 78letého exprezidenta, o němž média psala, že trpí Alzheimerovou chorobou. [celá zpráva]

Chirac čelí 28 obviněním z korupce. Takový počet lidí měla v letech 1977 až 1995, kdy byl pařížským starostou, radnice hlavního města platit, aniž by tito lidé pro ni pracovali. Mělo se jednat o různé Chirakovy politické spojence či přátele z řad podnikatelů. Chiraka do nedávna před obviněními chránila prezidentská imunita.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám