Hlavní obsah

Soud s Biľakem končí, Moskva zvací dopis nedodala

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Moskva nadále odmítá vydat originál tzv. zvacího dopisu z roku 1968, a proto také soud zastavil dvacetileté vyšetřování bývalého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka (94). Biľak měl být mezi komunistickými předáky, kteří dopis vyzývající k vojenskému zásahu vojsk Varšavské smlouvy v tehdejším Československu podepsali.

Foto: ČTK

Vasil Biľak

Článek

„Není možné ověřit, zda obviněný dopis opravdu podepsal,“ uvedl pro slovenský deník Hospodárske noviny mluvčí generální prokuratury Vladimír Ferko a pro Právo dodal: „Vyšetřovatel se k případu může za nějaký čas vrátit. Vzhledem k vysokému věku vyšetřovaného se ale případ může ukončit i přirozenou cestou."

Ověření dopisu nařídil v roce 2002 slovenský Nejvyšší soud. Ruská ambasáda v Bratislavě neupřesnila, proč Moskva neposkytla vyšetřovatelům originál zvacího dopisu. Rusko v minulosti argumentovalo tím, že se jedná o historický dokument.

Některé dokumenty související s případem byly podle Hospodárskych novin uloženy v archivu českého ministerstva vnitra a byly zničeny nebo poškozeny záplavami.

Dopis jsem nepodepsal, tvrdí Biľak

Bývalý vysoký funkcionář KSČ tvrdí, že nikdy žádný zvací dopis nepodepsal. „Stojí si za tím, že dopis neodevzdal a v tomto směru má svědomí čisté,“ uvedl Biľakův zeť a bývalý předseda Komunistické strany Slovenska Jozef Ševc.

Biľak je vážně nemocen a žije v Bratislavě uzavřen před okolním světem. Vyšetřování trvalo dvacet let. Trestní řízení zahájilo v březnu 1991 federální ministerstvo vnitra. Po rozdělení Československa pokračovalo vyšetřování na Slovensku. Spis má přes 23 tisíc stránek. Prokuratura už dříve uvedla, že řízení přerušuje, protože není možné sehnat důležité svědky z České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám