Hlavní obsah

Soud na Krymu poslal na 12 let do vězení seniorku za vlastizradu

Soud na Ruskem anektovaném Krymu poslal na dvanáct let do vězení seniorku, kterou shledal vinnou z vlastizrady. Šestašedesátiletá žena podle něj shromažďovala informace pro ukrajinské ministerstvo obrany o leteckém pluku ruské Černomořské flotily na okupovaném poloostrově. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denysovová obvinění ženy označila za vykonstruovaná, napsala v pondělí agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud v Sevastopolu ženu uznal vinnou z toho, že "vykonávala průzkumné úkoly" zaměřené na komunikaci flotily. "To jsou informace spadající pod státní tajemství. Kdyby byla předána, tato data by mohla být použita na úkor bezpečnosti Ruské federace," uvedl v pondělním prohlášení k verdiktu sevastopolský městský soud. Proces se podle něj odehrál za zavřenými dveřmi, jelikož v materiálech případu se objevily informace obsahující státní tajemství.

Verdikt je podle agentury TASS zatím nepravomocný a žena, která žije v krymském Bachčisaraji, se může odvolat. Ukrajinská ombudsmanka Denysovová rozsudek označila za "nezákonný". "Vyzývám mezinárodní komunitu, aby využila všechny možné nástroje ke zvýšení tlaku na Ruskou federaci, aby co nejdříve propustila všechny nelegálně zadržené ukrajinské občany a ukončila teror proti nim," uvedla Denysovová na sociální síti Telegram.

Biden: USA nikdy neuznají anexi Krymu

Evropa

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014 a od té doby se tam podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) zhoršila situace v oblasti lidských práv. Na pronásledování si stěžují hlavně krymští Tataři. Stovky obyvatel Krymu - zejména krymských Tatarů - skončily ve vězení na základě obvinění ze špionáže nebo terorismu, podotkl v pondělí server The Moscow Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám