Hlavní obsah

Sněmovna lordů schválila návrh zákona proti brexitu bez dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Odpůrci tvrdého brexitu překonali poslední zákonnou překážku. Horní sněmovna britského parlamentu schválila návrh zákona, jehož cílem je zabránit brexitu bez dohody. Nyní už zbývá jen podpis královny Alžběty II., aby norma vstoupila v platnost. Agentura Reuters napsala, že by panovnice mohla normu podepsat v pondělí.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

britský premiér Boris Johnson

Článek

Podle návrhu zákona by musel premiér požádat o tříměsíční odklad brexitu, pokud by se mu nepodařilo vyjednat do 19. října brexitovou dohodu s Bruselem či přimět parlament, aby s odchodem z Evropské unie bez dohody souhlasil.

Návrh zákona Sněmovna lordů schválila bez formálního hlasování. Vláda již ve čtvrtek avizovala, že přijetí normy nehodlá oproti původnímu očekávání blokovat.

Premiér Boris Johnson zákon ostře kritizuje. Podle něj zcela podkopal vyjednávací pozici Spojeného království v Bruselu. Ve čtvrtek dokonce řekl, že by byl raději „mrtvý v příkopu”, než aby požádal o další odklad brexitu. Nyní usiluje o vypsání předčasných voleb v termínu před koncem října, opozice mu v tom ale hodlá při pondělním hlasování Dolní sněmovny již podruhé zabránit.

Vystoupení z unie si Britové odhlasovali v referendu v červnu 2016, avšak ani více než tři roky poté není jasné, kdy nebo za jakých podmínek země blok opustí. Dojednanou „rozvodovou” dohodu na začátku roku třikrát odmítli britští poslanci, nedokázali se však dohodnout na jiném scénáři.

Brexit byl tudíž odložen z konce března na konec října. Nyní se ale rýsuje další možný odklad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám