Hlavní obsah

Slovinsko přijme prvních 40 migrantů z povinné kvóty EU v dubnu

Slovinsko předpokládá, že prvních čtyřicet migrantů z kvóty stanovené Evropskou unií přijme v dubnu. Podle agentury Reuters to v pátek řekl státní tajemník slovinského ministerstva vnitra Boštjan Šefic.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Policista na koni vede skupinu uprchlíků poblíž slovinské obce Dobova. (archivní foto)

Článek

Slovinsko, které je nejmenším státem na takzvané balkánské migrační cestě, se loni zavázalo, že přijme 587 uprchlíků. Lublaň v této souvislosti zároveň uvedla, že s jejich přijímáním začne, až bude zmíněná trasa migrantů mířících do západní Evropy uzavřena.

V posledních pěti dnech do Slovinska žádný uprchlík nepřišel. Stalo se tak poté, co Makedonie v souladu s pondělní dohodou dosaženou na summitu EU uzavřela své hranice s Řeckem. Stejný krok poté učinilo i Srbsko.

Šefic na tiskové konferenci ve slovinské metropoli upřesnil, že 349 běženců do země přijede z Řecka, 218 z Itálie a 20 z dalších států. Přijímáni podle něj budou po padesáti měsíčně, a to až do srpna příštího roku. "Jakmile dostanou status (azylanta), budou migranti zapojeni do integračních programů," dodal státní tajemník.

Podle statistik od října loňského roku prošlo Slovinskem na cestě do bohatších západních států na půl miliónu běženců. Pouze přibližně 460 jich požádalo v této zemi o azyl a doposud úřady takové žádosti vyhověly jen ve zhruba deseti případech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám