Hlavní obsah

Slovinsko čelí sílícímu náporu migrantů

Situace na takzvané balkánské cestě se začíná zhoršovat, píše server deníku Krone.at. Především Slovinsko čelí náporu migrantů. Do začátku listopadu dorazilo nelegálně do země 14 tisíc lidí, především z Alžírska, Afghánistánu, Sýrie a Íránu.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s předchozím rokem narostla migrace o více než 72 procent. V absolutních číslech je to o 8178 lidí více než v loňském roce. Slovinský premiér Marjan Sarec v této souvislosti kritizuje především Chorvatsko. „Pokud by Chorvatsko chránilo hranice stejně jako my, dostalo by se k nám minimum migrantů stejně tak jako do Rakouska. To se ale nestane,“ řekl.

Přestože čísla jsou alarmující, slovinský premiér tvrdí, že má země „situaci pod kontrolou“. „Pokud by tomu tak nebylo, měli bychom ilegální migranty po celé zemi,“ řekl. A pokračoval: „Naši policisté a vojáci chrání schengenské hranice EU velmi dobře – na rozdíl od jednoho z našich sousedů.“

Letos v srpnu slovinská vláda uzavřela smlouvu se srbskou firmou Legi-SGS, že na hranici s Chorvatskem postaví plot o délce 40 kilometrů. Po dokončení této části dosáhne celková délka plotu 219 kilometrů, tedy pokryje skoro třetinu slovinských hranic s Chorvatskem.

Slovinsko poprvé začalo stavět plot na svých hranicích během uprchlické krize v roce 2015, kdy během šesti měsíců zemí prošlo na půl milionu migrantů. Sama země má přitom dva miliony obyvatel.

Země navíc rozhodně uplatňuje institut vyhošťování. Letos bylo deportováno téměř 10 tisíc migrantů, napsal server Krone.at.

Reklama

Výběr článků

Načítám