Hlavní obsah

Slovinská protimigrační strana volby vyhrála, vláda se jí ale bude sestavovat těžko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň
Aktualizováno

Opoziční Slovinská demokratická strana (SDS) někdejšího premiéra Janeze Janši zvítězila v nedělních předčasných parlamentních volbách, když získala čtvrtinu hlasů. Slovinský prezident Borut Pahor v pondělí oznámil, že Janšu pověří sestavením vlády. Bude to však pro něj těžké, má slabý koaliční potenciál.

Foto: ČTK/AP

Janez Janša hovoří po vítězství ve volbách

Článek

Rozložení sil nedává Janšovi šanci na sestavení jednobarevné vlády a média se shodují, že i kvůli radikální předvolební rétorice a skandály může mít potíž s vytvořením koalice. Bude potřebovat nejméně dva partnery, jeho strana má jen 25 křesel v devadesátičlenném parlamentu.

Druhá skončila protestní Kandidátka Marjana Šarece (LMŠ) s 12,7 procenta a 13 poslanci. Na třetím místě je sociální demokracie (SD) s deseti procenty a deseti poslanci a až čtvrtá skončila dosud vládnoucí Strana moderního středu (SMC) s 9,6 procenta a také s deseti poslanci. Za ní skončila Levice s 9,2 procenta.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Janez Janša při hlasování

Lídr LMŠ Šarec možné povolební vyjednávání se šéfem SDS však krátce před volbami odmítl. Spolupráci s Janšou odmítli i sociální demokraté.

Ochotu vytvořit se SDS případnou vládu dala před volbami najevo jen strana Nové Slovinsko - křesťanští demokraté (NSi), jejíž zisk činí 7,1 procenta.

Janša už byl předsedou vlády dvakrát (2004-2008 a 2012-2013). Koaliční potenciál mu však podle expertů kromě vyhrocené protiimigrační kampaně snižuje i jeho pověst kontroverzního politika zatíženého několika skandály a soudními kauzami.

Podle sdělení státní volební komise přišlo k urnám jen něco přes 890 000 lidí, což je 51,97 procenta voličů. Je otázka, zda by jich přišlo víc v případných dalších předčasných volbách, což je také jedna z variant, kterou podle některých analytiků nelze zcela vyloučit.

Reklama

Výběr článků

Načítám