Hlavní obsah

Slovenští záchranáři vyprostili mrtvého horníka

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Báňským záchranářům se v noci na pátek podařilo pomocí speciální kamery najít tělo jednoho ze čtveřice pohřešovaných horníků, kteří uvízli v podzemí při čtvrtečním závalu v dole u slovenského města Nováky. Tělo v průběhu dne vyprostili. Záchranáři nadále pátrají po ostatních hornících.

Článek

"V místě, kde se nahrnuly naplaveniny, byly identifikovány části lidského těla. Rozsah poranění je podle lékaře takový, že není slučitelné s dalšími životními funkcemi. Záchranáři z těla odebrali vzorky a porovnají DNA se vzorky, které dodají rodiny pohřešovaných mužů. Výsledky budou známy do dvou dnů.

Slovenští záchranáři se nyní snaží na místo neštěstí dostat ze tří směrů. Dříve než zítra dopoledne se jim to ale zřejmě nepodaří.

Většina místních horníků už nevěří, že některý z kolegů zůstal naživu. K závalu došlo v hloubce 200 metrů ve čtvrtek ráno před sedmou hodinou.

"Po tak dlouhé době nemají žádnou šanci. Mně tento důl před lety vzal otce, vím o čem mluvím," řekl jeden z horníků televizi TA3. V noci dorazil na místo slovenský premiér Robert Fico, který nabídl záchranářům veškerou pomoc. Mezi nezvěstnými jsou tři čtyřicetiletí muži a jeden o deset let mladší kolega. Všichni jsou otcové rodin.

Ministr hospodářství přiznal, že záchranné práce se prodlužují, protože v dole hrozí další zával. "Nechceme riskovat život dvaceti záchranářů, kteří se pod zemí snaží odčerpat nahromaděnou vodu, aby se mohla nasadit těžká technika. Zatím záchranáři vše dělají ručně, proto se práce prodlužují," uvedl v pátek ráno ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Jahnátek. Do prostoru, kde by horníci měli být, vhánějí záchranáři vzduch. Jahnátek však přiznal, že postupem času se šance na záchranu horníků snižuje.

Pomáhají i záchranáři z Moravy

Záchranářům se zatím nepodařilo vyhloubit dostatečně hluboké sondážní vrty, aby pomocí kamerového systému dovezeného z Ostravy zjistili současný stav horníků.

"Bohužel ani pomocí kamery jsme nikoho nenašli, protože to je jako hledat jehlu v kupce sena," svěřil se ČTK po návratu do Ostravy záchranář Jaroslav Provázek. Podle něj je šance na záchranu jen malá. Jeden z horníků uvízl v boční chodbě, ostatní tři byli pohromadě. Podle Provázka je místo zavaleno bahnem. Jeho slovenští kolegové se nyní snaží prokopat k místu, kde by mohli zasypaní horníci být. "Čelí přitom záplavám bahna, ve kterém jsou ponoření po pás," dodal.

Ve čtvrtek ráno do prostoru, kde horníci pracovali, natekla voda a sesypaly se tam materiály z nadloží. Při závalu se sesulo asi 2000 metrů kubických vody, štěrku a zeminy. V zasažené chodbě bylo 11 horníků. Sedm z nich se dostalo do bezpečí, čtyři jejich kolegové zůstali uvězněni v dole. "Zdá se, že tam byla určitá tektonická anomálie, která způsobila toto neštěstí," uvedl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám