Hlavní obsah

Slovenští veteráni protikomunistického odboje mají dostat 1989 eur

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jednorázový příplatek v symbolické výši 1989 eur (53 700 korun) by měli dostat veteráni protikomunistického odboje na Slovensku, případně vdovy, vdovci a sirotci, kteří po nich zůstali. Vyplývá to z návrhu novely zákona o příplatku k důchodu politickým vězňům, kterou předložila slovenská vládní koalice.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Podle agentury SITA je cílem novely také zvýšit veteránům protikomunistického odboje příplatek k důchodu ze současných pět na deset eur (ze 135 na 270 korun) za každý měsíc omezení osobní svobody a dosáhnout spravedlnost pro ty, kteří byli internováni v centralizovaných klášterech v průběhu akcí K a Ř v roce 1950. Akce K byla zaměřena na likvidaci mužských klášterů a internaci řeholníků. Akce R byla zaměřena proti ženským řeholím.

„Hlavním účelem návrhu je vyzdvihnout význam obětí těch, kteří se postavili na odpor proti komunistickému režimu a poté byla omezena jejich osobní svoboda. Jejich příklad může být vzorem a inspirací především pro mladé lidi, aby si vážili hodnoty demokracie a svobody,“ konstatovali předkladatelé novely.

Reklama

Výběr článků

Načítám