Hlavní obsah

Slovenští poslanci strávili dovolenou v romských osadách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Poslanci hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič a Alojz Hlina strávili dovolenou v nejproblematičtějších romských osadách na východním Slovensku. „Putovali jsme po romských osadách v obytném automobilu,“ řekl Právu Hlina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obytný vůz jim na Slovensku nikdo nechtěl půjčit, protože dopředu oznámili, že s ním pojedou do romských osad. Nakonec si ho poslanci půjčili od české společnosti. „V Čechách se nás neptali, kam s ním pojedeme, a my jsme jim to dobrovolně neřekli,“ uvedl Matovič. Obytný vůz po ukončení cesty v pořádku vrátili.

Tour de Roma

„Když chceme řešit romský problém, musíme ho nejdříve poznat. Ptali jsme se lidí, poslouchali jsme jejich názory a návrhy řešení. Máme různorodé dojmy,“ uvedl po ukončení cesty poslanec Matovič.

Svou cestu nazvali Tour de Roma. Poslanci navštívili například romské osady Žehra, Lomnička a košické sídliště Luník IX. „Na základě naší cesty určitě vznikne celá řada návrhů, které se budou týkat řešení romského problému,“ dodal Hlina.

Na nechvalně známém košickém sídlišti Luník IX vítali Romové poslance výkřiky, ať zařídí opětovné zapojení elektřiny. „Až si zde uklidíte, slibuji, že vám pomohu i se zapojením elektřiny. Uklízet vám tady nebudu. To není žádné řešení,“ odpověděl Matovič, kterého pobouřilo, že místní obyvatelé sypou smetí přímo z oken na ulici. Místní starosta poslancům slíbil, že Romové si na sídlišti uklidí.

Matovič prohlásil, že Luník IX by určitě nezrušil. „Jen hlupák by Luník IX zrušil. Zbouráním se problému nezbavíme. Rozprchnou se a budou dělat problémy po městě,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám