Hlavní obsah

Slovenští poslanci okupují řečnický pultík, přinesli si i spacáky

Právo, Ivav Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Dvě poslankyně a čtyři poslanci obsadili v úterý řečnický pult v Národní radě Slovenské republiky a zabránili tak konání mimořádné schůze parlamentu. Předseda sněmovny Andrej Danko (Slovenská národní strana) vykázal poslance ze sálu. A když neuposlechli, přerušil schůzi do středy.

Foto: Facebook Martin Poliačik

Poslanci chtějí okupovat řečnický pult po celou noc.

Článek

Poslankyně a poslanci, kteří obsadili řečnický pult, patří mezi nezařazené, ale hlásí se k mimoparlamentní koalici Progresivní Slovensko/Spolu. Danko komentoval neuposlechnutí vykázání ze sálu slovy: „V průběhu čtyř let se nestalo, aby to někdo nedodržel.“

Slovenské volby: Matovič se dotahuje na Ficův Směr, ten ale útočí na Kisku

Evropa

Zmíněných šest poslanců se nakonec rozhodlo nocovat v jednacím sálu a nadále „okupovat“ řečnický pult, aby schůze parlamentu nemohla pokračovat ani ve středu. „Máme spacáky a karimatky. Vydržíme,“ řekl jeden z protestující poslanců Miroslav Beblavý. Potvrdil, že poslanci budou spát v jednacím sále.

Premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie) vyzval poslance, aby přestali blokovat parlament a nedělali z parlamentu cirkus. „Cítím opravdu hanbu za to, co dnes opozice předváděla a plánuje předvádět v parlamentě,“ uvedl Pellegrini.

Poslední únorový den se na Slovensku konají parlamentní volby a opozice nesouhlasí s tím, aby parlament jednal tak krátce před volbami o sociálních opatřeních za více než 800 milionů eur (19,8 miliardy Kč).

Vládní koalice chce na poslední chvíli zdvojnásobit dětské přídavky, zavést 13. důchod a zrušit dálniční známky pro osobní vozy do 3,5 tuny. Opozice to označila za volební korupci.

Slovenská vláda před volbami rozdává dárky: zrušila dálniční známku a zvýšila přídavky na děti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám