Hlavní obsah

Slovenští lékaři se chystají oddělit játra siamských dvojčat

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V nemocnici na bratislavských Kramárech začali lékaři v pátek oddělovat siamská dvojčata. Marek a Michal se narodili 10. dubna 2007 a jsou srostlí hrudí a břichem. Srdce jsou již oddělena, v nočních hodinách se lékaři chystají oddělit játra.

Článek

Podle serveru Pravda.sk se podařilo provést všechny přípravné zákroky k oddělení jater. To bude podle odborníků nejtěžší fáze operace.

Identifikovali jsme cévní struktury, přes které jsou játra propojeny. Přerušili jsme je, informoval šéf lékařů Vladimír Cingel.

Odpoledne se lékařskému týmu podařilo oddělit srdce a hrudní koše. "Zatím se nevyskytla absolutně žádná komplikace. Tým specialistů pracuje klidně a na jistotu," informoval novináře kardiochirurg Jaroslav Siman. Novináři mají přístup do místnosti, kde mohou na monitoru sledovat záběry přímo z operace. 

"Chlapcům hrozila smrt. Plíce už neměly prostor pro zdravý vývoj," uvedl Siman. "Je to velmi riskantní zákrok, ale pro děti je to jediná šance," dodal primář Vladimír Cingel. Zatím nenastaly žádné komplikace. Chlapce začali oddělovat postupně od hrudního koše. Oddělí srostlou kost, břišní stěnu a nakonec srostlá játra. Po oddělení se bude věnovat každému ze dvou chlapců jeden lékařský tým zvlášť. Ty se pokusí o rekonstrukci poškozených orgánů.   

Matka situaci chápe

"Je mi jasné, že děti by bez operace nepřežily. Vím, že lékaři udělají pro záchranu mých synů všechno," říká maminka dvojčat Marianna Müllerová.

"Večer před operací jsme naše kluky společně s manželkou koupali. Věděli jsme, co je čeká a hlavou nám vířily myšlenky, že možná vidíme své děti naposledy živé," přiznal otec Milan.

První operaci se chlapci podrobili už v dubnu. Tehdy jim lékaři vytvořili umělý vývod kvůli nevyvinutému trávícímu traktu. V červnu lékaři vývod odstranili, protože chlapci už měli trávící trakt dostatečně vyvinutý.

Dvojčata oddělená v minulosti jsou v pořádku

To, co prožívá Marianna Müllerová, zná velmi dobře také Melita Tóthová. Její děti Lucie a Andrea byly srostlé pánví, slovenští lékaři je oddělili před sedmi lety.

"Operace trvala tehdy 11 hodin. Věřila jsem lékařům a všechno dopadlo dobře," vzpomíná Melita Tóthová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám