Hlavní obsah

Slovenští lékaři dostali ultimátum, v krajním případě pošlou rodičky i do Česka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Pokud slovenští lékaři nestáhnou hromadné výpovědi do soboty 26. listopadu, prezident Ivan Gašparovič požádá vládu, aby vyhlásila nouzový stav. Uvedl to ve středu po jednání s představiteli Lékařského odborového svazu. Výpověď podalo přes dva tisíce lékařů a slovenskému zdravotnictví hrozí kolaps. Nastane-li kritická situace, jsou v některých nemocnicích připraveni posílat pacienty v akutním stavu i do zařízení v Česku.

Foto: Reuters

Ivan Gašparovič

Článek

Na večerním jednání představitelů Lékařského odborového sdružení u premiérky Ivety Radičové se ve středu nepodařilo uzavřít dohodu. Obě strany však připustily, že dohoda je možná a jsou připraveny ke kompromisům. Představitelé vlády a lékaři se zatím neshodli na výši navýšení platů lékařů.

Pokud by vláda vyhlásila nouzový stav, je nařízena pracovní povinnost, aby se zabezpečila lékařská péče. Lékaři tak budou muset nastoupit do práce, i když jim výpovědní lhůta vyprší koncem listopadu.

Nadále platí nabídka ministra zdravotnictví Ivana Uhliarika na zvýšení platů lékařů o 300 eur (asi 7500 Kč). Lékaři zatím k dohodě nepřistoupili.

Krizový režim v nemocnicích

Některé slovenské nemocnice ruší plánované operace a přestávají přijímat pacienty.

„Umřou nevinní lidé,“ upozornil poslanec slovenského parlamentu Štefan Zelník.

Pacienty objednané na operační zákroky posílají domů například v nemocnici v Banské Bystrici. Někteří z pacientů přitom čekali na operaci rok i více. Kritická situace je rovněž v žilinském kraji a v Trenčíně. Ve skalické nemocnici dokonce zvažují možnost přesunu rodiček do moravských porodnic.

Reklama

Související články

České nemocnice lákají slovenské lékaře

Přijďte k nám a vyděláte víc, než na Slovensku. Podobnými náborovými slogany lákají české nemocnice slovenské lékaře. Náborem se snaží nahradit české lékaře,...

Výběr článků

Načítám