Hlavní obsah

Slovenským ministrem vnitra má být syn zpěváka Jožo Ráže

Právo, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Místopředseda nejsilnější slovenské strany Smer-SD Peter Pellegrini, který je pověřený sestavením nové vlády, má už seznam kandidátů na ministerské posty, které představí prezidentovi Andreji Kiskovi. Po pondělním zasedání předsednictva Směru to oznámil šéf strany a bývalý premiér Robert Fico. Ministrem vnitra má být Jozef Ráž, syn zpěváka Jožo Ráže ze skupiny Elán.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví SR

Jozef Ráž mladší je synem lídra a zpěváka populární slovenské popové skupiny Elán Jožo Ráže. V současnosti je generálním tajemníkem úřadu slovenského ministerstva zdravotnictví, do této pozice byl jmenován v březnu 2016.

Článek

Rozdělení postů ve vládě se nemění, když strana Smer-sociální demokracie obsadí devět křesel, Slovenská národní strana tři a strana Most-Híd rovněž tři křesla.

„Naši kandidáti byli schváleni jednomyslně,“ zdůraznil Fico. Ten poprvé od odchodu z postu premiéra připustil, že se dočasně vrací do slovenského parlamentu jako poslanec.

„Teď se bude rozhodovat o důvěře nové vládě. Pak se chci profesionálně věnovat straně Směr,“ vysvětlil expremiér.

Jako za minulého režimu, ozvala se opozice

Slovenský prezident Andrej Kiska se k novému personální složení kabinetu dosud nevyjádřil, ozvala se však opozice. „Chovají se jako komunisti v listopadu 1989. Ti také chtěli lidem zalepit oči výměnou figurek a nechtěli pochopit, že lidé chtějí, aby skočili všichni. Vyměnit několik ministrů za jiné kamarády není rekonstrukce vlády, ale parodie,“ reagoval předseda opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) označila Ráže za osobního přítele a prodlouženou ruku odcházejícího ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Strana SaS zpochybnila, že Ráž dokáže zajistit vyšetření vraždy Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové.

Ráž to prý zvládne

V případě Jozefa Ráže, který je kandidátem na křeslo ministra vnitra, Fico řekl, že Směr hledal člověka pro uklidnění situace. „Je to zkušený manažer, jenž tuto funkci zvládne bez jakýchkoli problémů,“ dodal.

Budoucí premiér Peter Pellegrini konstatoval, že se politici strany Smer-SD snažili hledat nominace, které nevzbudí žádnou kontroverzi. „V případě Jozefa Ráže jsme si řekli, že chceme krizového manažera, který není členem strany a mohl by na ministerstvo vnitra vnést jinou atmosféru,“ dodal Pellegrini.

Rážovi věří i jeho slavnější otec Jožo. „Má dvě vysoké školy a je velmi schopný, a kdyby nešel na ministerstvo, mohl být šéfem pošty a byl by někdo. Takhle nebude nikdo a ještě bude mít i nebezpečné místo, protože tam bude muset bojovat proti miliardovým mafiím. Ale je to jeho život,” prohlásil o svém synovi Ráž už po jeho nástupu na ministerstvo zdravotnictví.

Kandidáti do vlády za Smer-SD
Vicepremiér pro investice Richard Raši (současný primátor Košic)
Ministr vnitra Jozef Ráž (současný generální tajemník ministerstva zdravotnictví a syn zpěváka Jožo Ráže)
Ministryně kultury Ľubica Laššáková (krajská předsedkyně Směru v Banské Bystrici)
Ministr hospodářství Peter Žiga
Ministr financí a vicepremiér Peter Kažimír
Ministr zahraničí Miroslav Lajčák
Ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter
Ministr zdravotnictví Tomáš Drucker
Kandidáti do vlády za Slovenskou národní stranu
Ministr obrany Peter Gajdoš
Ministryně školství Martina Lubyová
Ministryně zemědělství Gabriela Matečná
Kandidáti do vlády za Most-Híd:
Vicepremiér a ministr životního prostředí László Sólymos
Ministr dopravy Árpád Érsek
Ministr spravedlnosti Gábor Gál (současný předseda poslaneckého klubu)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám