Hlavní obsah

Slovenský soudce, který očistil Baťu, přišel o půlku platu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bratislavský soudce Pavol Tomík, který očistil jméno českého podnikatele Jana Antonína Bati, byl potrestán snížením platu o polovinu na dobu čtyř měsíců. Navzdory platné slovenské legislativě totiž případ nepostoupil dál, ale rozhodl o něm sám. Ve středu o tom rozhodl disciplinární senát.

Článek

Tomík čelil disciplinárnímu stíhání za to, že 26. dubna 2013 zrušil trest patnáctiletého vězení a propadnutí majetku, který Baťovi uložil československý Národní soud v Praze v roce 1947.

Nezajistil totiž, aby byl návrh na zrušení rozhodnutí československého soudu přidělen náhodným výběrem některému ze soudců, ale ve věci rozhodl se svým senátem.

Hrozilo mu odvolání

Soudce měl být za toto pochybení na návrh ministra spravedlnosti odvolán z funkce. To však disciplinární senát nakonec neschválil.

Rozhodnutí bratislavského okresního soudu o očištění Baťova jména umožnilo jeho příbuzným žádat vyplacení náhrady za znárodněný majetek.

Slovenské ministerstvo financí však tuto žádost zamítlo a rozhodnutí okresního soudu následně anuloval bratislavský krajský soud. Příbuzní Bati podali stížnost ke slovenskému ústavnímu soudu, jenž zatím nerozhodl.

Baťa vlastnil na Slovensku průmyslová centra Svit, Partizánske, Nové Zámky a Bošany. Prostřednictvím akciové společnosti vlastnil Baťa také Bojnický zámek. Baťův vnuk odhadl hodnotu majetku na miliardu eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám