Hlavní obsah

Slovenský soud poslal Čecha za vraždu a pokus o ni na 23 let za mříže

Právo, Ivan Vilček
Trenčín
Aktualizováno

Trest 23 let vězení vyměřil okresní soud v Trenčíně českému občanovi Josefu J. (38), kterého prokuratura vinila ze zastřelení muže a z pokusu o vraždu další osoby. Rozsudek ještě není pravomocný, obhájce se odvolal.

Foto: Profimedia.cz

Okresní soud v Trenčíně. Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování případu začalo po loňské střelbě na západním Slovensku, po které postřelený Slovák Patrik P. ještě stihl autem dojet do nemocnice. Ve voze byl již mrtvý čtyřicetiletý Erik M. Zraněný řidič za střelce označil českého občana.

Josef J. u soudu tvrdil, že se jen bránil. „Stal jsem se obětí útoku Erika M., který na rozkaz Patrika P. na mě namířil zbraň. Mně nezůstala jiná možnost než se bránit,“ uvedl u soudu.

Obhájce žádal jeho osvobození. „Jsem zklamaný. Odvolali jsme se, budeme bojovat dál,“ cituje jej server Pluska.sk.

Manželka věří v nevinu

U soudu byl přítomen i Josefův otec. „Zákon je zákon,“ komentoval rozsudek nešťastně. „Věřím, že u dalšího přelíčení manžel prokáže svou nevinu,“ uvedla jeho žena Lenka.

Patrik P., který střelbu přežil, byl s rozsudkem spokojený. „Určitě jsem si přál doživotí, ale je správné, že vrah je za mřížemi. Kamarádovi to už život nevrátí,“ řekl.

Josef J., který žije ve slovenském městě Púchov, podle žaloby střílel loni v dubnu v okolí Považské Bystrice. Server Čas.sk tvrdí, že mohlo jít o vyrovnávání účtů souvisejících s drogovou trestnou činností nebo s prodejem zbraní.

Před místní nemocnicí tehdy zastavilo BMW 530 XD s českou registrační značkou. Automobil řídil Patrik P., který měl průstřel krku a na sedadle spolujezdce byl mrtvý Erik M. z Považské Bystrice. Těžce zraněný řidič zastavil před nemocnicí a začal troubit. Byl převezen na operační sál, kde se podrobil zákroku, který mu zachránil život.

Reklama

Výběr článků

Načítám