Hlavní obsah

Slovenský parlament prolomil veto prezidenta a schválil protiteroristické zákony

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský parlament v pondělí opětovně schválil balíček protiteroristických zákonů, který vetoval prezident Andrej Kiska. Zákony mají posílit pravomoci policie a tajných služeb. Pro balíček hlasovalo 79 poslanců. Vládní strana Směr-sociální demokracie odmítla všechny prezidentovy připomínky.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

Opoziční poslanci v rozpravě navrhované změny kritizovali. „Řešení prosazované stranou Směr je zavedením policejního státu,“ uvedl poslanec strany Most-Híd Zsolt Simon. Jeho kolega z řad opozice Ľudovít Kaník řekl, že na Slovensku dochází k omezování svobody a demokracie s nedozírnými důsledky.

Zákony posílí pravomoci tajných služeb. Umožní policistům prohlídku automobilu a zadržení osoby, která se nachází na místě teroristického útoku. Policisté také získají na základě rozhodnutí soudu nepřetržitý přístup k provozním a lokalizačním údajům mobilních operátorů o klientech, kteří jsou hledanými osobami. Zvýší se také dolní hranice trestní sazby při trestném činu založení a podporování teroristické skupiny ze současných osmi na deset let.

Kiska odmítl podepsat

Stovka slovenských veřejně známých osobností se okamžitě po prvním schválení protiteroristického balíčku obrátila na prezidenta Kisku s žádostí, aby ho nepodepisoval. Důvodem byly obavy autorů výzvy, že změny v zákonech a ústavě můžou být zneužity k zásahům státu do svobod a soukromí občanů.

„Opatření nemají nic společného s bojem proti terorismu. Považujeme za nepřijatelné, aby se o posilování pravomocí bezpečnostních složek státu a zásazích do osobních svobod rozhodovalo bez zapojení odborné a širší veřejnosti v rámci předvolebního boje vládnoucí strany, “ uvedli signatáři výzvy.

Prezident Kiska následně odmítl zákony podepsat, a návrh se tak znovu dostal do parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám