Hlavní obsah

Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie) v pondělí rezignoval na svou funkci. Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové požadovaly Kaliňákův odchod tisíce lidí v ulicích slovenských měst. Ministr tlak neustál a podal demisi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstupující slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

„Rezignuji na funkci místopředsedy vlády a ministra vnitra. Učinil jsem tak proto, aby byla na Slovensku zachována stabilita,“ oznámil Kaliňák na pondělní mimořádné tiskové konferenci.

Kaliňák připomněl, že před dvěma týdny se stala brutální vražda dvou mladých lidí, a pro ministra vnitra je nejdůležitější ji vyšetřit. [celá zpráva]

„Společensky se situace vyhrotila a emoce se vybičovaly do maxima. V této chvíli bychom měli nechat dostatečný prostor policistům a vyšetřovatelům, protože jsme vytvořili nejširší vyšetřovací tým v historii Slovenské republiky,“ řekl Kaliňák.

Vystřídat Kaliňáka by mohla jeho náměstkyně

O svém nástupci nechtěl Kaliňák spekulovat. V médiích se skloňuje především jméno dosavadní Kaliňákovy náměstkyně Denisy Sakové (Směr).  

Dvojnásobná vražda vyvolala na Slovensku politickou krizi. Hlavu ministra vnitra požadovala i nejmenší koaliční strana Most-Híd, která podle kuloárních informací podmínila své setrvání v koalici právě odchodem Kaliňáka z funkce.

Na 50 tisíc lidí v ulicích

Rovněž prezident Andrej Kiska žádal zásadní rekonstrukci vlády premiéra Roberta Fica (Směr). [celá zpráva]

Desítky tisíc lidí ve slovenských městech požadovaly v pátek vyšetření vraždy a změny ve vládě. [celá zpráva] Na bratislavském náměstí Slovenského národního povstání bylo až 50 tisíc lidí, což bylo nejvíc od listopadu 1989.

Odstupující ministr vnitra v pondělí poděkoval organizátorům a všem účastníkům pátečního protestu za to, že proběhl v klidu. Vyslovil rovněž poděkování policistům, kteří protest zabezpečovali.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždil zatím neznámý pachatel v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta před dvěma týdny. [celá zpráva] Zatím není jasné, zda je zavraždili kvůli Kuciakově práci. Novinář serveru Aktuality.sk ve své poslední, nedokončené reportáži odhaloval působení italské mafie na východním Slovensku a její propojení na politické špičky. [celá zpráva]

Politologové: měl odstoupit dřív

Politolog Rastislav Tóth konstatoval, že odchod Kaliňáka z funkce vynuceným krokem a posledním pokusem o záchranu vlády. Podle politologa však Kaliňák měl odstoupit dřív. „Teď to připomíná situaci, když balón klesá a vy už opravdu potřebujete něco vyhodit, abyste nepadli,“ řekl Tóth.

Podle politologa Jána Baráneka je otázka budoucnosti současné vládní koalice v rukou strany Most-Híd. „Odstoupením Kaliňáka došlo k formálnímu naplnění požadavku strany Most-Híd za předpokladu, že nový ministr či ministryně odvolají policejního prezidenta. Uvidíme, nakolik to v praxi bude stačit některým členem klubu Most-Híd,“ dodal Baránek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám