Hlavní obsah

Slovensko zavádí pro vězně elektronické náramky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí vězení monitorované elektronickým náramkem bude od roku 2016 na Slovensku realitou. Slovenské ministerstvo nedávno podepsalo smlouvu se společností ICZ Slovakia, dceřinou společností pražské firmy ICZ, která celý projekt realizuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slovensko na tento účel vyčlení z eurofondů 22 miliónů eur (přes 600 miliónů Kč). Podle slovenského ministra spravedlnosti Tomáše Borece může být do projektu zapojeno až dva tisíce osob. Náramky budou používané pro monitorování vězňů, ale také například pro kontrolu zákazu přiblížení se.

Náklady na sledování vězňů prostřednictvím náramků představují asi třetinu z částky, kterou stojí vězeň držený za mřížemi. Ta je v současnosti asi 14 tisíc eur (zhruba 383 tisíc Kč) ročně na jednoho odsouzeného. Návratnost nákladů vynaložených na nový projekt se odhaduje na pět až šest let.

Výhodou nového systému je podle ministra také udržení rodinných vazeb u odsouzených. „Budou s rodinou, nerozpadnou se jim vztahy, budou mít možnost živit své rodinné příslušníky a nebude potřebná složitá resocializace. Tito lidé si rovněž udrží zaměstnání a budou platit daně,“ uvedl ministr.

Odsouzený bude mít na noze náramek a v bytě monitorovací stanici. Systém také umožní kontrolu užívání alkoholu. V přesně stanoveném čase dýchne do přístroje, který zároveň prověří totožnost osoby snímáním jeho tváře.

Domácí vězení se na Slovensku zatím využívá zřídka. V posledních pěti letech byl tento trest uložen jen 169 lidem, i když délkou trestu do 12 měsíců splňovalo formální kritéria až 1050 osob. Ve slovenských věznicích loni bylo přes 10 tisíc odsouzených. Systém náramků by měl pomoci vyřešit nedostatečnou kapacitu věznic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám