Hlavní obsah

Slovensko schválilo euroval, opozice mluví o černém dni

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Poslanci slovenského parlamentu v pátek schválili mezinárodní smlouvu o vytvoření stálého Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), známého pod názvem euroval. Vznik tzv. trvalého eurovalu podpořilo 118 ze 144 přítomných zákonodárců.

Foto: Petr Josek , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) před hlasováním neúspěšně žádala, aby Slovensko o trvalém eurovalu rozhodlo až po jeho schválení Německem.

Poslanci SaS upozornili, že Slovensko zaplatí do trvalého eurovalu 660 miliónů eur v několika splátkách a zadluženým státům to stejně nepomůže. Strana označila schválení trvalého eurovalu za černý den v historii Slovenska. „To je jako podepsat zvací dopis Brežněvovi v roce 1968 nebo souhlasit s Mnichovským diktátem. Smlouvu není možné zrušit, akcie z trvalého eurovalu není možné prodat, založit a dokonce ani darovat,“ zdůraznil předseda SaS Richard Sulík.

Šéf SaS označil za nepřijatelné, aby chudé Slovensko pomáhalo státům s mnohem vyšší životní úrovní. „Euroval je pouze drahé kupování času a pro Slovensko může znamenat obrovské škody,“ dodal Sulík. Předseda SaS označil premiéra Roberta Fica za vzorného správce východní gubernie.

Na nesouhlasu SaS s eurovalem padla loni pravicová vláda premiérky Ivety Radičové.

Reklama

Výběr článků

Načítám