Hlavní obsah

Slovensko od ledna zvyšuje pokuty za dopravní přestupky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Řidiči, kteří jezdí na Slovensku v obci rychleji než stovkou, mimo obce rychleji než stopadesátkou a na dálnici rychleji než stodevadesátkou, udělí policista od prvního ledna 2016 minimální pokutu ve výši 250 eur (6750 Kč) a v maximální výši 800 eur (21600 Kč). Slovenské ministerstvo vnitra označilo tyto řidiče za „superturbo silniční piráty“.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský policista. Ilustrační foto.

Článek

Těmto řidičům se zároveň ukládá zákaz řízení od šesti měsíců do tří let. Nově je určena i dolní hranice pokuty ve výši 30 eur (810 Kč) za překročení rychlosti v obci o dvacet a mimo obec o 30 kilometrů v hodině. Při překročení rychlosti do dvaceti kilometrů v obci a do 30 kilometrů mimo obec se nadále bude udělovat pokuta ve výši 100 eur (2700 Kč).

Děti přepravované v cyklosedačce musí povinně používat přilby i v obci.

Elektronické dálniční známky

Od roku 2016 zavádí Slovensko elektronické dálniční známky. Kontrolovat se budou kamerovým systémem na základě evidenčního čísla vozidla. Zavedením elektronických dálničních známek odpadá fyzická kontrola vozidel přímo na dálnicích, která zpomalovala dopravu. Známky jsou k dostání na čerpacích stanicích, na hraničních přechodech nebo v e-shopu.

Ceny dálničních známek se nemění a k dispozici budou roční, měsíční a desetidenní v cenách 50, 14 a 10 eur. Letošní roční dálniční známky platí do konce ledna 2016.

Elektronické dálniční známky mají už několik let například v Maďarsku. Řidiče zde rovněž kontroluje kamerový systém, ale i vozidla dálniční správy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám