Hlavní obsah

Slovensko nabídne azyl stovce syrských křesťanů

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na Slovensku by mohla získat azyl stovka křesťanských uprchlíků ze Sýrie. Ve středu po zasedání slovenské vlády to uvedl ministr vnitra Robert Kaliňák. Tuto nabídku obsahuje návrh dobrovolné pomoci migrantům, který chce Slovensko zaslat Evropské komisi.

Foto: Ahmad Mousa, Reuters

Syrské děti v uprchlickém táboře

Článek

Mělo by se jednat o pomoc ohroženým křesťanským rodinám s dětmi. „Odhadujeme, že by to mohlo být tak sto lidí,“ uvedl Kaliňák. Tito lidé by mohli na Slovensku získat azyl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slovensko chce i tímto krokem pomoci sousednímu Rakousku, které čelí náporu běženců, a chce podpořit aktivity slovenských charitativních organizací zaměřených na syrské křesťany.

Pomohou Rakousku s dočasnými ubytovnami

Kaliňák bude rovněž jednat se svými rakouskými partnery o poskytnutí kapacit ve slovenských azylových táborech, dokud Rakousko nezařídí potřebné azylové procedury. „Mají problém už i s ubytováním ve stanech, i těch je málo,“ konstatoval. Ministr zdůraznil, že tito běženci budou umístěni na Slovensku dočasně, než proběhne azylová procedura.

„Odhaduji, že bychom mohli rotovat asi 500 lidí až do uklidnění této vlny. Všichni nakonec skončí v Rakousku,“ dodal.

Slovensko společně s Českou republikou patří mezi ty členské země Unie, které odmítly povinné kvóty na přijímání běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám