Hlavní obsah

Slovensko monitoruje každého muslima v zemi, připustil Fico

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico v diskusním pořadu televize TA3 v neděli uvedl, že slovenské bezpečnostní složky monitorují každého muslima, přičemž ve většině případů jde o legální obyvatele země.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Na to reagovala Islámská nadace na Slovensku, která Fica obvinila z porušení demokratických principů. „Premiér veřejně zboural mýtus o Slovensku jako o demokratické a svobodné zemi,“ reagovala Islámská nadace.

Podle nadace premiér naznačil, že část občanů jeho vlastního státu představuje hrozbu pouze pro jiné věrovyznání. „Ptáme se, zda zůstane jen při monitorování, nebo se máme připravit i na povinné nošení zeleného půlměsíce, inspirovaného žlutou hvězdou, kterou v temných časech slovenských dějin museli nosit příslušníci jiné náboženské skupiny,“ uvedla Islámská nadace, která útoky v Paříži odsoudila.

„Skutečnost, že vrahové v Paříži při svém běsnění volali Boží jméno, není důkazem jejich spjatosti s islámem, ale pouze jejich ubohou snahou omluvit vlastní nelidské činy,“ konstatuje nadace ve svém stanovisku.

Na kritiku reagoval Fico v pondělí odpoledne. „Nechci vyvolávat žádné emoce ani negativní pocity. Pravda je taková, že s výjimkou norského případu, kdy Breivik vystřílel obrovské množství lidí, prakticky pokaždé se jedná o představitele muslimů, co se týká teroristických útoků. Pokud na území Slovenska máme lidi, kteří se tady legálně pohybují, je naší povinností zjistit, zda mají, či nikoliv nějaké propojení na lidi, kteří jsou závadovými osobami,“ uvedl předseda slovenské vlády.

Monitoring je v pořádku, říkat to ale nemá

Bezpečnostní analytik Marián Majer tvrdí, že je v pořádku, pokud stát v zájmu zachování bezpečnosti dělá opatření i ve vztahu k nějaké rizikovější skupině obyvatel. Fakt, že premiér demokratického státu explicitně označí konkrétní skupinu, už podle Majera v pořádku není.

„Vytváří to dojem potenciální kolektivní viny, což je absolutně neadekvátní v zemi, jakou je Slovensko. Takto může být označena jakákoli skupina podle věrovyznání nebo jiné specifické charakteristiky,“ řekl Majer serveru aktuality.sk.

Podle Zuzany Štefulové z Ligy pro lidská práva je v demokratické zemi nepřípustná jakákoli diskriminace na základě náboženství nebo etnicity. „Monitorovat je potřeba lidi, kteří se chovají rizikově,“ dodala. „Kolektivní paušalizování do úst premiéra nepatří,“ upozornil opoziční šéf zahraničního výboru slovenského parlamentu František Šebej.

Reklama

Výběr článků

Načítám