Hlavní obsah

Slovensko hlásí rekordních 1037 nově nakažených. Bijme se společně, apeluje Matovič

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Z celkem 9518 testovaných vzorků vyšlo ve středu na Slovensku rekordních 1037 pozitivních na koronavirus. Celkem bylo od začátku pandemie pozitivně testováno 15 726 lidí. Pětimilionová země hlásí také dvě nová úmrtí a počet obětí v souvislosti s covidem-19 se tak dostal na číslo 57.

Článek

Rekordní počty oznámil ve čtvrtek premiér Igor Matovič. Občany Slovenska vyzval, aby byli mimořádně opatrní. „Odložme na chvíli boj za své, své a své... a začněme se bít alespoň na čas společně za společné. Ano, každý máme jiný názor na cokoli, každý bychom to teď dělali lépe. Takové přirozené. Dnes je však pro Slovensko vážná chvíle. Hygienici, sestřičky a lékaři s vypětím všech sil sotva zvládají nápor, který je už třicetkrát větší (podle počtu pozitivních) než v první vlně,“ konstatoval Matovič.

Dezinformace o koronaviru zaplavují internet. Nevěřte hoaxům, burcují Slováci

Internet a PC

„Prarodiče, chronicky nemocní lidé a onkologičtí pacienti žijí ve strachu, protože někdo jiný v této chvíli považuje svou (absolutní) svobodu za větší právo než právo slabšího na zdraví a na život. Neblázněte, prosím! Buďme lidmi a pomozme svou zodpovědností a spoluúčastí těm nejslabším, kteří se sami bez nás nedokážou ubránit,“ dodal předseda slovenské vlády.

Slovensko očekává přes tisíc infikovaných denně

Koronavirus

Ve slovenských nemocnicích je aktuálně hospitalizováno 303 pacientů s covidem-19. Patnáct lidí je na JIP a podporu umělé plicní ventilace potřebuje 27 pacientů.

Mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová potvrdila úmrtí dalších dvou osob. V nemocnici v Michalovcích zemřela 52letá pacientka a v nemocnici v Prešově 91letá žena.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám