Hlavní obsah

Slovensko bude držet za oběti tragické nehody u Nitry státní smutek

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Na čtvrteční mimořádné schůzi vyhlásila slovenská vláda na pátek 15. listopadu státní smutek za oběti středeční tragické nehody autobusu u Nitry. Při havárii zemřelo 12 lidí a 20 utrpělo zranění.

Foto: Hasiči SR/Facebook

Nehoda autobusu u Nitry

Článek

Státní smutek bude Slovensko držet od osmé hodiny ranní do 20. hodiny.

„Při spuštěných vlajkách si tak v tichosti vzpomeneme na všechny, kteří nás náhle opustili. Jsem přesvědčen, že Slovensko by mělo sdílet smutek s rodinami obětí a uctít si památku těch, kteří se po této tragické nehodě nevrátili domů,“ řekl premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie).

Silnice smrti u Nitry přestala budit hrůzu, pak si vzala životy 12 lidí

Evropa

Připomněl, že mezi oběťmi byly i děti, které měly celý život před sebou.

Předseda vlády připomněl ve čtvrtek také tragédii ve městě Revúca, kde při pokusu o záchranu zvířat z útulku před vysokou vodou zahynuly tři ženy. „Už je potvrzené, že všechny tři přišly v rozvodněné řece o život,“ dodal Pellegrini.

Voda na Slovensku smetla tři ženy, které zachraňovaly zvířata z útulku

Evropa

Na Slovensku byl dosud vyhlášen státní smutek celkem devětkrát, naposledy v roce 2016, když zemřel první slovenský prezident Michal Kováč. V roce 2009 byl vyhlášen státní smutek po tragické havárii autobusu u Polomky v okrese Brezno. Při srážce autobusu s vlakem tehdy zahynulo 12 lidí.

Přetížený nákladní automobil naložený kamením narazil ve středu u obce Nitrianske Hrnčiarovce v části Malanta do autobusu jedoucího v protisměru. Televize Markíza uvedla, že mezi oběťmi je pět nezletilých, tři dívky a dva chlapci ve věku 15 až 17 let. Čtyři byli studenty Střední odborné školy v Nitře a jeden gymnázia v Nitře.

Policie zveřejnila záběry z místa tragické nehody autobusu u Nitry

Zahraniční

„Nejstarší oběti bylo 70 let. Většina obětí pochází z obce Kolíňany,“ uvedla televize. Na místě zasahovalo přes 60 hasičů ze širokého okolí, sedm sanitních vozů a dva záchranářské vrtulníky. Několik vážně zraněných bylo okamžitě operováno.

Vyšetřovatel zahájil trestní řízení pro podezření z trestného činu všeobecného ohrožení. „Okolnosti a míra zavinění této tragédie jsou předmětem vyšetřování. Na místě probíhá obhlídka místa nehody a vyšetřovatel vyslýchá svědky tragédie,“ uvedla slovenská policie na sociální síti.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda autobusu u NitryVideo: Joj.sk

Reklama

Výběr článků

Načítám