Hlavní obsah

Slovenského myslivce pokousal nervózní medvěd

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Tržná zranění nohou utrpěl 54letý myslivec při nedělním útoku medvěda ve Strážovských vrších v katastru obce Domaniža v okresu Považská Bystrica. Myslivec byl převezen do nemocnice. Starosta Domaniži František Matušík pro server čas.sk upřesnil, že k útoku došlo v lokalitě Stráň nad samotnou obcí. Medvěd zřejmě útočil proto, že ho znervózňuje počasí.

Foto: Zoo Děčín/Alena Houšková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dva myslivci se psem dohledávali postřeleného divočáka. Myslivci se rozdělili a na jednoho z nich zaútočil medvěd,“ uvedl starosta.

„Medvěd vyběhl z houštiny a pokousal myslivce na nohou. Na křik napadeného myslivce zareagoval jeho kolega, který mu přišel na pomoc, stáhl zraněného muže k silnici a přivolal záchranku,“ dodal Matušík.

Napadeného odvezla záchranka do považskobystrické nemocnice. Ředitel nemocnice Igor Steiner potvrdil, že zraněný myslivec je ve stabilizovaném stavu, mimo ohrožení života.

Tasit zbraň nestihl

Starosta obce Domaniža konstatoval, že napadený myslivec měl u sebe zbraň, ale útok medvěda byl natolik rychlý, že ji nestihl použít. Podle Matušíka může být důvodem útoku mírná zima bez sněhu.

„Medvědi jsou nervózní, že nemohou zazimovat, a právě proto se možná chovají agresivně,“ uvedl starosta. Místní myslivecké sdružení z bezpečnostních důvodů zrušilo plánovaný lov divočáků.

V místech, kde došlo k útoku, se podle Matušíka zdržuje medvědice se třemi mláďaty a dospělý samec. Odborníci nevylučují, že medvěd zaútočil proto, že si chránil kořist, kterou mohl být právě zraněný divočák.

Reklama

Výběr článků

Načítám