Hlavní obsah

Slovenského exministra chtějí obžalovat, že si objednal vraždu společnice

Bratislava

Policejní vyšetřovatel navrhl obžalovat slovenského exministra hospodářství a bývalého šéfa nejsledovanější komerční televize Markíza Pavla Ruska z objednávky vraždy své společnice Silvie Volzové. Slovenská policie o tom informovala ve čtvrtek na sociální síti.

Foto: Profimedia.cz

Pavol Rusko

Článek

„Vyšetřovatel Národní kriminální agentury podal na krajskou prokuraturu v Bratislavě návrh na podání obžaloby v případě přípravy vraždy z roku 1997. O dalším postupu rozhodne dozorující prokurátor,“ uvedla policie.

Kromě Ruska jsou v případu obžalováni také tři členové podsvětí, mezi nimiž je i bývalý boss banskobystrického podsvětí Mikuláš Černák, který si odpykává doživotní trest za účast na šesti vraždách.

Podle deníku Sme měl Rusko nabídnout podsvětí 20 milionů slovenských korun za únos a následnou vraždu spolumajitelky televize. Černák údajně při výslechu označil Ruska za objednavatele únosu a vraždy, které se však nerealizovaly.

Rusko a Černák se měli setkat v roce 1997 v Banské Bystrici. Tehdejší šéf televize údajně složil půl miliónu korun jako zálohu na vraždu. „Rusko řekl, že to má být udělané čistě, že to bude dobře zaplacené a že mu jde o hodně,“ řekl Černák.

Pavol Rusko byl kvůli tomu už loni zadržen a byla na něj uvalena vazba. [celá zpráva]

Boj o Markízu

Podsvětí mělo Volzovou unést a přinutit ji, aby přepsala svůj podíl v televizi na Ruska. Následně měla být zavražděna.

Markíza vznikla s podporou CME, které získalo 49 procent akcií společnosti STS provozující televizi vysílající od září 1996. Většinu 51 procent měla společnost Markíza Slovakia, kde byla majitelkou poloviny akcií Volzová a druhou polovinu vlastnil Rusko. Volzová pomohla sehnat na projekt peníze.

Oba společníci však měli mezi sebou vážné spory. „V místě mého bydliště se tehdy zdržovali neznámí lidé. Stáli pod okny, sledovali, co dělám, kudy se pohybuji,“ připustila Volzová, která od roku 1973 žije v Německu.

Rusko byl ministrem hospodářství v letech 2003 až 2005 ve vládě Mikuláše Dzurindy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám