Hlavní obsah

Slovenské varování: Mladí prý radši nacistu než korupčníky

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Vývoj nálad slovenské veřejnosti nepřináší mnoho optimistických signálů. Varovný je zejména příklon části mladé voličské populace k extrémním trendům – včetně krajní pravice, jež vykazuje i prvky neonacismu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Marian Kotleba

Článek

Tak v březnových parlamentních volbách dalo svůj hlas krajně pravicové Lidové straně Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby 23 procent prvovoličů ve věku 18 až 21 let. Překvapivé ovšem je, že tento elektorát zahrnuje i budoucí inteligenci. „Levice nebo pravice, všichni politici jsou zkorumpovaní. Kotleba by měl konečně udělat na Slovensku pořádek,“ prezentuje svůj pohled student Viktor z Banské Bystrice.

Opouštějí Slovensko

„Kotlebovci mají ve své voličské základně dva pilíře: chudší regiony a prvovoliče. Zjednodušený a protestní způsob komunikace LSNS těmto lidem vyhovuje,“ upozornil politolog Tomáš Koziak. „Především na východním Slovensku trvá problém s bezpečností a se sociálně nepřizpůsobivými. Lidé nemají pocit bezpečí a sahají po radikálnějších řešeních. Chtějí nahradit stát, který podle nich selhává,“ shrnuje politolog.

Kotleba však vyhrál také v simulovaných volbách v Žilinském kraji na severu země, a to se ziskem téměř 32 procent hlasů.

Mladí lidé si často nemohou najít práci a dostávají se do bezvýchodné situace. Část z nich Slovensko opouští a hledá uplatnění v zahraničí. „Už půl roku pracuju ve Vídni. Jsem moc spokojený. Před letní dovolenou mi dali třináctý plat. Můžu si teď dovolit o hodně víc, než kdybych zůstal doma,“ popsal obrat ve svém životě Tomáš z Bratislavy.

Jenže další část mladých Slováků zůstává doma – a stále častěji hledá krajní řešení. Až 70 procent voličů LSNS je ve věku do 39 let.

Čekání na příležitost

„Mladí lidé neznají historii. Nevědí, co byl holokaust, co napáchal fašismus, a dají se lehce nalákat na sliby radikálních politiků,“ krčí smutně rameny učitelka Gabriela z Bratislavy.

Přiznává při tom, že jistý díl viny na tomto stavu nese i školství. Už neplatí rovnice, že Kotlebu volí „ti méně vzdělaní“. Až 24 procent voličů LSNS má vysokoškolské vzdělání a 54 procent maturitu.

„Od březnových voleb se situace ještě zhoršila. Vládní strana Směr-sociální demokracie se topí v korupčních skandálech, hádky v parlamentu připomínají hospodu nejnižší cenové skupiny a stále víc lidí hledá tzv. nestandardní řešení. Kotleba se může klidně jen smát a čekat na svou šanci. Než volit zkorumpované politiky, to radši hlasují pro nacistu,“ popisuje situaci bratislavský knihovník Peter, který sleduje politiku jako svoje hobby. Upozorňuje, že Kotleba jako bývalý učitel informatiky se dokáže výrazně prosadit i na sociálních sítích.

Čtvrtina stoupenců má vysokou školu
V březnových volbách podpořilo kotlebovce 23 procent prvovoličů ve věku 18 až 21 let
Až 24 procent voličů LSNS má vysokoškolské vzdělání
Více než polovina, přesněji 54 procent, maturovala

Podle politického geografa Tibora Madleňáka oslovuje Kotleba kromě prvovoličů rovněž bývalé nevoliče a bývalé voliče Směru. „Kotleba je důsledek neschopnosti, ignorantství a pýchy etablovaných politiků,“ vystavil účet „kamenné“ politické scéně slovenský spisovatel Jozef Banáš.

Britský příklad

Symbolicky prvního července, v první den půlročního slovenského předsednictví v Evropské unii, odstartoval Kotleba petiční akci za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z EU a z NATO. S dalšími poslanci LSNS podepsal petici jako první přímo před budovou parlamentu v Bratislavě.

LSNS se netají, že se inspirovala britským referendem. „Tuto aktivitu vnímáme nejen jako potřebnou i vzhledem k rozhodnutí Velké Británie, ale i jako prostor pro celospolečenskou diskusi o skutečných výhodách a nevýhodách členství Slovenska v Evropské unii a v Severoatlantické alianci," prohlásil Kotleba.

LSNS označuje NATO za „zločineckou organizaci“ a EU za „novodobý žalář evropských národů“.

Pokud strana získá pod petici minimálně 350 tisíc podpisů, prezident Andrej Kiska bude muset vypsat referendum. To bude platné však pouze v případě nadpoloviční účasti voličů. V historii Slovenska bylo úspěšné zatím jen jedno – a to o vstupu do EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám