Hlavní obsah

Slovenské předsednictví v ohrožení? Fica potápějí skandály i rapidní úbytek přízně voličů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Před předsednictvím Slovenska v radě Evropské unie, jehož se ujme prvního červencového dne, zmítají slovenskou vládní koalicí skandály. A nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie opouštějí rozčarovaní voliči.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Článek

Slováci mají obavy, aby půlroční předsednictví neskončilo podobně jako české, při němž v roce 2009 padla vláda Mirka Topolánka (ODS).

„Od začátku mi připadá současná levo-pravá vláda divně slepená. Je křehká a zranitelná,“ říká František, vysokoškolák z Bratislavy. „Skandály, které se nalepily na Ficův Směr, nakonec podlamují nohy celé koalici,“ dodal.

Směr je v šoku: sešup na 11leté minimum

„Tohle přece nemůže fungovat. Směr má ve vládě hlavní slovo, k vládnutí potřebuje i ty menší partnery. Stejně dřív nebo později dojde k rozkolu. No, snad jim to nějak vydrží alespoň během toho předsednictví,“ nevidí situaci růžově Alena z Trnavy.

Podle červnového průzkumu agentury Focus by stranu Směr premiéra Roberta Fica volilo 26,4 procenta Slováků. Preference strany se propadly na jedenáctileté minimum.

V březnových volbách získal Směr 28 procent hlasů. Před čtyřmi lety vyhrál volby se ziskem 44 procent hlasů a sestavil první jednobarevnou vládu od roku 1989.

Směru škodí především poslední nevyjasněné korupční případy, zpanštělost některých jeho představitelů a přesun slovenských voličů k tzv. antisystémovým stranám.

Kaliňák pod palbou

Podle průzkumu si však polepšila vládní Slovenská národní strana, které by dalo hlas 14,5 procenta voličů.

Naopak preference nejmenší vládní strany Síť klesly na 1,4 procenta, takže do parlamentu by se vůbec nedostala.

Co říkají počty
Pět vzbouřenců z vládní Sítě si pospíšilo s prohlášením, že budou nadále podporovat koalici.
Prozatím by tak stabilita vládní koalice neměla být ohrožena.
Ve 150členném parlamentu stále disponuje 81 hlasy.
To by mělo zajistit stabilitu aspoň pro slovenské předsednictví EU (červenec–prosinec)

Tlaku opozice čelí především ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr) kvůli svým obchodním aktivitám s podnikatelem Ladislavem Bašternákem. Ten je podezřelý z daňových podvodů. Fico se však opětovně postavil za svého ministra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Denník N v komentáři k poklesu preferencí Směru poznamenal, že by bylo fajn, pokud by voliče Ficovy strany dokázala získat slušná levice. „Víc šancí však mají radikálové,“ varoval deník.

Připomíná, že odklon stoupenců od Směru nespadl z nebe, má dlouhodobější povahu a premiérově straně hrozí, že dopadne jako Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara a Slovenská demokratická a křesťanská koalice bývalého premiéra Mikuláše Dzurindy.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Obě byly svého času nejsilnějšími vládními stranami – a skončily v zapomnění s nicotnými preferencemi pod jedním procentem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám