Hlavní obsah

Slovenská vláda ukončila nouzový stav v nemocnicích, čeští lékaři se vrátí domů

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská vláda přijala ve středu rozhodnutí o ukončení nouzového stavu v 16 nemocnicích. Nouzový stav byl vyhlášen 28. listopadu. Rozhodnutím také končí mise 25 českých vojenských lékařů na Slovensku, kteří tam působí od 3. prosince.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavská nemocnice na Kramárech

Článek

Slovenští lékaři začali v úterý podepisovat nové pracovní smlouvy. Šéf slovenského Lékařského odborového sdružení Marian Kollár uvedl, že od středy všichni lékaři jsou už v nemocnicích: „Situace ve slovenských nemocnicích je zcela stabilizovaná a nemocnice fungují v běžném provozním režimu.“

Připustil však, že několik desítek lékařů se už do slovenských nemocnic nevrátí. Jedná se většinou o lékaře, kteří si našli práci v zahraničí.

Na znění nových pracovních smluv se domluvil právník Lékařského odborového sdružení s ministerstvem zdravotnictví. Nové smlouvy mělo podepsat 1200 lékařů.

Česká mise končí

Na Slovensku působili čeští chirurgové, anesteziologové, traumatologové, psychiatři a urologové. Vojenští lékaři byli umístěni v nemocnicích v Bratislavě, Žilině, Nitře a Ružomberku. Čeští lékaři provedli ve slovenských nemocnicích 91 urgentních výkonů. ČTK to potvrdil mluvčí generálního štábu Jan Pejšek.

Šéf slovenského Lékařského odborového sdružení Marian Kollár misi českých lékařů na Slovensku ostře kritizoval. V diskusním pořadu televize Markíza uvedl, že poprvé od roku 1968 vstoupili na území Slovenska cizí vojáci. Povolání českých lékařů označil za důkaz nezvládnutí situace ze strany slovenské vlády. [celá zpráva]

„Hodnotíme to jako krok, který je v rozporu s platnou národní a evropskou legislativou. Vláda kvůli zakrytí své neschopnosti ukázala, že je ochotna použít finanční prostředky našich daňových poplatníků spíše na zaplacení zahraničních lékařů než na spravedlivou odměnu slovenských lékařů,“ uvedl Kollár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám