Hlavní obsah

Slovenská prokuratura žádá pro Vadalu vazbu, podnikatele zřejmě čeká vydání

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Košický krajský prokurátor podal ve středu návrh na vzetí podnikatele Antonia Vadaly do vazby. Slovenská policie ho na základě evropského zatykače zadržela v úterý v Michalovcích. O návrhu prokurátora musí nyní krajský soud v Košicích rozhodnout do 48 hodin. Vadala bude pravděpodobně vydán do Itálie.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

V rámci mezinárodní akce bylo zadrženo 17 lidí, z nichž je 11 ve vazbě a šest v domácím vězení. Vadala měl podle prokuratury vazby na organizovanou skupinu obchodující s drogami.

„Antonio Vadala se podle obvinění od prosince 2013 do prosince 2015 spolčil s jinými osobami za účelem nepřetržitého páchání trestné činnosti spočívající v dovozu velkého množství kokainu z Jižní Ameriky,“ řekl agentuře TASR mluvčí krajské prokuratury Milan Filičko.

BEZ KOMENTÁŘE: Video z razie na SlovenskuVideo: Policie SR

Skupinu kolem Vadaly vyšetřovala italská policie tři roky, ale zatýkání zůstalo před slovenskými orgány utajené kvůli obavě z úniku informací. Kromě pašování drog má jít v případě také o praní špinavých peněz.

V prosinci 2015 zadržela italská policie v dodávce s exotickým ovocem z Ekvádoru 400 kilogramů kokainu v hodnotě 30 miliónů eur. Vadala měl být podle italských vyšetřovatelů do této akce rovněž zapojen.

Má mít údajně vazby na italskou mafii a je médii zmiňován v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka. Italští prokurátoři už před časem upozornili slovenskou policii na možné propojení Italů žijících na východním Slovensku na kalábrijskou mafii ’Ndrangheta.

O působení této zločinecké skupiny na Slovensku a jejím propojení na slovenské politiky psal novinář Kuciak, který byl zastřelen i se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám