Hlavní obsah

Slovenská policie zadržela šéfa Penty Haščáka kvůli korupci

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ivi

V úterý byl na Slovensku zadržen šéf finanční společnosti Penta Jaroslav Haščák. Podle webu Aktuality.sk měl být Haščák obviněn z korupce. Penta potvrdila, že proti jejímu spolumajiteli Haščákovi bylo vzneseno obvinění. Označila je za neopodstatněné. Obviněn byl také bývalý ředitel kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS) Ľubomír Arpáš.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zakladatel Penty Jaroslav Haščák

Článek

„Haščáka policie předvolala k výslechu na policejní ředitelství a už ho nepustila,“ uvedly Aktuality.sk. Haščák má být kromě korupce obviněn také z legalizace příjmu z trestní činnosti.

V bratislavském sídle finanční skupiny Penta, která působí i v Česku, zasahovala odpoledne speciální jednotka slovenské policie.

Zásah se samopaly

„Do sídla Penty vešli policisté se samopaly, zablokovali výtahy a zaměstnanci museli opustit budovu,“ uvedl Denník N. Podle listu zasahovali na šestém a sedmém podlaží budovy. „Brali mobily a notebooky. Řadoví zaměstnanci, kteří byli v té chvíli na zmíněných podlažích, museli stát u zdi s rukama za zády,“ líčil situaci jeden z očitých svědků.

Česko-slovenská finanční skupina Penta Investments potvrdila policejní zásah ve svém bratislavském sídle i informaci, že její spolumajitel Jaroslav Haščák byl obviněn. Penta v tiskovém prohlášení označila vznesení obvinění za "neopodstatněné a nepřiměřené" a policejní zásah kritizovala jako "nepřiměřenou a neopodstatněnou demonstraci síly".

Silnou mafii dělá slabý stát, reagoval Matovič

Zatím není jasné, s čím zásah policie souvisí, je však pravděpodobné, že se jedná o pokračování akce Národní kriminální agentury, v rámci které byl zadržen speciální prokurátor Dušan Kováčik a bývalý policejní prezident Tibor Gašpar. Kováčik dozoroval svého času korupční případ Gorila a podle Denníku N se často choval spíš jako právní zástupce Penty, nikoliv jako speciální prokurátor.

Na zásah policie v sídle Penty reagoval na sociální síti také premiér Igor Matovič: „Mafie je jen natolik silná, nakolik je slabý stát. Tečka.”

Aféra Gorila opět ožila. U Kočnera se našly nahrávky odposlechů

Evropa

Haščák vystupuje v nahrávkách Gorily, když tajná služba nahrávala jeho rozhovory s politiky v konspiračním bytě v bratislavské Vazovově ulici. Dohadovaly se tam velké státní obchody a privatizace za úplatky. Setkávat se tam měl například s ministrem hospodářství tehdejší Dzurindovy vlády Jirkou Malchárkem, předsedou Směru-sociální demokracie Robertem Ficem a s tehdejší šéfkou Fondu národního majetku Annou Bubeníkovou.

Obviněn byl také bývalý ředitel kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS) Ľubomír Arpáš. Podle webu aktuality.sk vynesl Arpáš ze SIS nahrávky z odposlechu ve zmíněném konspiračním bytě a prodal je jedné z Haščákových firem za 194tisíc eur (přes 5 milionů korun). Arpáš řekl, že informace a analýzy odevzdával poslednímu šéfovi komunistické StB Alojzi Lorencovi, který spolupracoval s Pentou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám