Hlavní obsah

Razie mezi slovenskými soudci. Třináct policie zadržela kvůli spojení s Kočnerem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Slovensko
Aktualizováno

Rozsáhlou razii s názvem Bouře podnikla ve středu ráno slovenská policie. Zadržela při ní 13 soudců, kteří jsou spojování s kauzami stíhaného podnikatele Mariana Kočnera, informovala slovenská policie. Kočner byl na konci února nepravomocně odsouzen spolu s exministrem hospodářství Pavolem Ruskem k dlouholetému vězení za padělání směnek. Současně čelí obžalobě z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka.

Foto: TV Markíza

Zadržený Dušan Srogončík, předseda okresního soudu v Bratislava V.

Článek

Zásah má podle informací Sme.sk souviset s informacemi, které byly nalezeny v Kočnerově telefonu. Všichni zadržení byli převezeni k výslechům do Nitry. Jejich obvinění se týká korupce, zasahování do nezávislosti soudu a maření spravedlnosti.

Kromě třinácti soudců se obvinění týká také jedné jejich bývalé kolegyně, jedné správkyně konkursní podstaty, jedné advokátky a dvou civilních osob.

V novodobé historii Slovenska jde o první akci svého druhu proti soudcům v takovém rozsahu. Pokud vyšetřovatelé plánují uvalit na soudce vazbu, bude muset zasednout Ústavní soud SR a s jejich vazební stíháním souhlasit.

„Policisté budou postihovat všechny, bez ohledu na to, kdo to je. Je to další z kroků, jak zvýšit důvěryhodnost. Chceme ukázat, že stát se dokáže vypořádat s nečestnými soudci,” komentoval situaci premiér Peter Pellegrini.

Do Nitry byl převezen také podnikatel Marian Kočner, podle reportérů deníku Sme měl na sobě neprůstřelnou vestu.

List Denník N napsal, že kriminalisté zadrželi čtyři soudkyně včetně bývalé náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Moniky Jankovské a její sestry. Ještě loni policie několika slovenským soudcům zabavila kvůli jejich kontaktům s Kočnerem mobilní telefony.

Dalšími zadrženými jsou soudkyně Denisa Cviková, Zuzana Maruniaková, Andrea Haitová a také bývalý předseda okresního soudu v bratislavské Petržalce Dušan Srogončík, napsal Denník N. V Petržalce se rozhodovala kauza Kočnerových směnek vůči televizi Markíza.

Podle sme.sk soudce postupně odvážejí z Nitry do věznic v okolí Košic, kde sídlí Ústavní soud SR. Ten musí vyslovit souhlas s jejich vazbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám