Hlavní obsah

Slovenská policie kontroluje řidiče na hranicích kvůli kořalce

Právo, Milan Vojtek

Červené zastavovací terče v rukou policistů v reflexních bundách jsou od včerejška hojně k vidění hned po překročení česko-slovenské hranice. Většinou přímo na bývalých celnicích. Po obligátní proceduře hned jako první následuje dotaz na převážený alkohol.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská policie

Článek

Po celý den operovali slovenští policisté a celníci na dálnici, která kdysi v celé své délce z Brna do Bratislavy nesla označení D 2. Kontrolní akce byla rozmístěna na stanoviště od bývalého hraničního přechodu Brodské až po slovenské Malacky. Největší pozornost samozřejmě patří kontrole vozidel směřujících do slovenského vnitrozemí.

„Ty kontroly nejsou jen na alkohol, který by mohl směřovat od vás k nám na Slovensko. Kontrolujeme i provoz v opačném směru. Momentálně se u nás nesmí prodávat alkohol s původem v ČR, a pokud bychom zjistili, že jej někdo vyváží, znamená to porušení platného zákazu,“ prozradil Právu jeden z hlídkujících policistů.

Slovensko se chce ochránit před nebezpečím z alkoholu s původem v sousední zemi. Proto tam platí zákaz prodeje alkoholu vyrobeného v ČR. V obchodech visí tabule s omluvou, že české destiláty s obsahem alkoholu nad dvacet procent dočasně neprodávají.

„Je to zvláštní pohled, když vstoupím do samoobsluhy a polovina regálu s chlastem je prázdná. Druhá půlka tam ale je,“ popsal typickou situaci jeden z obyvatel pohraničního městečka Kúty. Jak dodal, při ranní zvědavé prohlídce v potravinách poblíž svého domu české destiláty hledal marně.

„Našich lihovin a z jiných zemí se ovšem zákaz netýká, a tak je z čeho vybírat,“ dodává ovšem. Slovenské obchody a pohostinská zařízení tak ani zdaleka nepocítily prohibici, jež postihla českou obchodní síť. S výjimkou nějakých speciálních nápojů, jako je becherovka, mají jejich výrobci dostatečný sortiment, aby místní konzumenti nestrádali.

Slováci se na cestu do Česka zásobí

Při cestách berou alkohol s sebou. Slováci z médií i z cest do obchodů dobře vědí o zákazu prodeje alkoholu s vyšším než dvacetiprocentním obsahem lihu u nás. A obratem našli i řešení, jak při cestě do České republiky nestrádat a současně cestovat tak, aby v případě kontroly nevzbudili pozornost.

„Jeli jsme na několikadenní výlet, a protože nevím, co se u vás všechno děje, raději jsem se na cestu připravil. Vzali jsme si s sebou na večerní posezení láhev jägermeistra, ale protože nevím, co vše se u vás kontroluje, raději jsme si jej rozlili do PET láhve od ledového čaje,“ přiznal se redaktorovi Práva jeden z jeho slovenských přátel.

Ze zážitků na Moravě na něj nejvíce zapůsobil jeden bar, kde láhev od Bacardi zdobilo jméno ministra Hegera s poněkud vulgárním komentářem. „Vidím, že i u vás si o prohibici myslíte svoje,“ komentoval to.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovák nabízí Čechům alkohol na internetu

Martin z Košic se rozhodl obejít prohibici v Česku a nabízí na internetu dodávky jakéhokoli alkoholu do České reubliky „Rozhodněte se, jaký alkohol chcete a já...

Výběr článků

Načítám