Hlavní obsah

Slovenská opoziční strana SaS je v rozkladu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po volbách v roce 2016 se předseda strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík cítil vítězem a už začal sestavovat vládní koalici. Po necelých čtyřech letech se donedávna nejsilnější opoziční strana rozpadá a Sulík bojuje o holé politické přežití. Stranu opouští řada jejích zakládajících členů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zástupci slovenských pravicových a středových stran na archivním snímku. Zleva Mikuláš Dzurinda (SDKU), Richard Sulík (SaS), Iveta Radičová (SDKU), Ján Figeľ (KDH) a Béla Bugár (Most – Híd).

Článek

Ve středu oznámilo 30 členů tzv. Demokratického jádra v čele s exministrem obrany Ľubomírem Galkem, že ze strany odchází.

„Strana SaS se změnila a ztratila morální kompas. Nedokázali jsme tomu zabránit, protože ještě neprocitl dostatečný počet členů. Je nám to moc líto,“ konstatovala frakce Demokratické jádro ve svém prohlášení.

Důvodem je, že na nedávném kongresu SaS Sulík prosadil svou kandidátku do voleb naplánovaných na únor 2020 a vyzval kritiky, aby ze strany odešli.

Šéf strany přiznal odchod pouze 21 členů a přispěchal s prohlášením, že 23 nových lidí do strany vstoupilo. „Konflikt je tímto definitivně ukončen,“ řekl Sulík, podle něhož ti, kteří stranu opustili, spáchali politickou sebevraždu.

Zatím není jasné, nakolik konflikt poznamená preference strany. SaS skončila ve volbách v roce 2016 se ziskem 12,1 procenta hlasů na druhém místě za vítěznou stranou Směr-sociální demokracie. Letos v září naměřila agentura Focus straně SaS v preferencích pouze 6,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám