Hlavní obsah

Sulíkovi došla trpělivost s Matovičem, slovenská koalice se rozpadá

– Bratislava • Aktualizováno

Strana Svoboda a Solidarita (SaS) ministra hospodářství Richarda Sulíka ve středu vypověděla koaliční smlouvu. Nechce v kabinetu dál spolupracovat s někdejším premiérem a nyní ministrem financí Igorem Matovičem.

Foto: Profimedia.cz

Předseda SaS a ministr hospodářství Richard Sulík

Článek

„Pokud nedojde k dohodě o nové koalici do 31. srpna 2022, čtyři ministři podají demisi,“ uvedl Sulík ve středu po zasedání vedení strany SaS.

Možnost vytvoření nové vládní koalice podmiňuje SaS tím, že součástí nové vlády nebude současný ministr financí Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

„Tak jako dosud, se už ani při nejlepší vůli pokračovat nedá,“ řekl Sulík. „Igor Matovič rozeštvává společnost. Je největším problémem naší koalice. Fungování koalice poškozuje člověk, který se nedokáže ovládat,“ dodal Sulík.

Podle předsedy SaS to měl už dávno řešit premiér Eduard Heger (OLaNO).

Od začátku vládnutí současné čtyřkoalice v roce 2020 docházelo v koalici ke konfliktům právě mezi Sulíkem a Matovičem. Už po roce vládnutí podmínila SaS setrvání v koalici odchodem Matoviče z postu předsedy vlády. Premiérem se stal Heger (OLaNO), ale Matovič se stal ministrem financí.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Sulíkova strana obviňuje expremiéra Matoviče, že svými návrhy z postu ministra financí rozvrací veřejné finance. Vyčítá mu rovněž, že při prosazování svých návrhů v parlamentě využil podporu poslanců, kteří se do parlamentu dostali na kandidátce extremistické Lidové Strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. „Veto prezidentky prolomil pomocí fašistů,“ dodal Sulík.

Podle Sulíka hrozí, že pokud by současná koalice pokračovala tak, jako doposud, Slováci si v dalších volbách zvolí Roberta Fica a antisystémové strany.

Budou předčasné volby?

Předseda parlamentu a vládního hnutí Jsme rodina Boris Kollár v reakci na vládní krizi řekl, že konflikt vyvolali Matovič a Sulík a oni ho musí také urovnat.

„Tuto psychiatrii je už potřeba ukončit, tak nebo tak. Jsme rodina nebude dělat překážky, když se dohodneme, že v nějaké formě budeme pokračovat a potáhneme to spolu do řádných voleb v roce 2024. Pokud se však tyto dvě strany dohodnout na předčasných volbách, budeme hlasovat za předčasné volby,“ uvedl Kollár.

Předseda parlamentu ve svém stanovisku řekl, že právě zmíněné dvě strany říkají, že musíme dělat vše, aby se nevrátily temné časy a Robert Fico. „Tyto dvě strany přitom dělají vše proto, aby se ten Fico vrátil v ještě větší síle a na ještě delší dobu,“ dodal Kollár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám