Hlavní obsah

Slovenky kritizovaly sexistické vtipy na akci vládní strany k MDŽ

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Několik desítek žen přišlo v pondělí na Úřad vlády v Bratislavě, aby premiérovi Robertu Ficovi symbolicky vrátily růže, které daroval ženám na nedávných akcích k Mezinárodnímu dni žen. Podle některých ženských sdružení totiž představitelé strany Smer-sociální demokracie vypráví ponižující sexistické vtipy, které ženy uráží. V dopise vyzvaly Fica, aby se omluvil.

Foto: Jan Koller, ČTK

Protest před úřadem slovenské vlády

Článek

„Osmý březen by se neměl oslavovat sexistickými vtipy, které ženám ubližují,“ uvedla Adriana Mesochoritisová z občanského sdružení Možnost volby. Aktivistka upozornila, že ženy na Slovensku vydělávají mnohem méně než muži a Slovensko neplní ani další závazky v oblasti práv žen.

Protestující ženy držely nad hlavami transparenty, na nichž upozorňovaly na problémy žen. Transparenty poukazovaly na to, že ve společnosti je 52% žen, ale v parlamentu jich je jen 17 procent a ve vládě pouze 12 procent, nebo obsahovaly text: „Pane premiére, růžemi nám ústa nezavřete“, „Nechte si své růže, chceme svá práva“.

Strana Smer-sociální demokracie pořádá v těchto dnech sérii oslav MDŽ po slovenských městech. Na akcích odezněly eroticky laděné vtipy, anekdoty o tchyních a manželském soužití.

Vtipy, které na akcích k MDŽ zazněly:
Muž muži se v autobuse tlačí na cestující ženu. Té je to nepříjemné, ale muž vysvětluje, že ho vyplatili euromincemi v ruličkách, které si nese v kapse.
Fico: „Moje máma mě dlouho kojila, což bylo základem našeho vynikajícího vztahu. Asi mě kojila opravdu dlouho, protože si to pamatuji.“

Reklama

Výběr článků

Načítám