Hlavní obsah

Slováků přišlo k prezidentským volbám více než v minulém kole

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Účast voličů v druhém kole prezidentských voleb na Slovensku je o něco vyšší, než v prvním kole, které se konalo před dvěma týdny. Novinkám to potvrdili členové několika volebních komisí v bratislavské čtvrti Dúbravka.

Foto: ČTK

Druhé kolo prezidentských voleb se 4. dubna konalo také v obci Veľký Kýr v okrese Nové Zámky v Nitranském kraji, jejíž obyvatelstvo je ze dvou třetin maďarské národnosti.

Článek

"Dopoledne byla účast vyšší o jedno až dvě procenta, než v prvním kole. Je hezky, takže největší nával očekáváme až večer," řekl jeden z členů komise.

Účast v prvním kole dosáhla 43 procent. Do druhého kola postoupili současný prezident Ivan Gašparovič a kandidátka opozičních stran Iveta Radičová. Rozdíl mezi nimi byl necelých devět procent.

"Hlasovala jsem pro změnu v Prezidentském paláci. Dala jsem hlas paní Radičové," prozradila Anna Kolesárová. Důchodce Ondrej Ferdiš podpořil současného prezidenta. "Vláda a prezident by se měli vzájemně podporovat. Nebylo by dobré, kdyby se v těžkém období krize premiér a opoziční prezident dostávali do sporů," odůvodnil svoji volbu.

Radičová bude grilovat

Kandidátka opozice Radičová odevzdala svůj hlas v obci Nová Dedinka nedaleko Bratislavy, kde má dům. "Odpoledne budeme s rodinou grilovat na zahradě," prozradila novinářům. Ve večerních hodinách se Radičová přesune do svého volebního štábu v City Hotelu Bratislava.

Prezident Ivan Gašparovič bude hlasovat až večer, protože zastupuje Slovensko na summitu NATO.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský prezident Ivan Gašparovič a opoziční prezidentská kandidátka Iveta Radičová

Slovenský prezident Ivan Gašparovič a opoziční prezidentská kandidátka Iveta Radičová

FOTO: Jan Koller, ČTK

Romové stáli ve frontě

Romové na košickém sídlišti Luník IX stáli ve frontě, aby mohli odevzdat svůj hlas. "V prvním kole jsem volit nebyla. Teď jsem se rozhodla, že volit půjdu," říká jedna z Romek. Starosta městské části Ladislav Šaňa se domnívá, že zvýšený zájem způsobil příslib, že Romové dostanou za účast ve volbách jablka, chléb a párky. V prvním kole Romové ze sídliště Luník IX volby ignorovali, když k urnám se jich dostavilo jen 1,9 procenta.

Na východě Slovenska údajně slibovali romským aktivistům mobilní telefon za povzbuzení Romů, aby šli k volbám a každý, kdo odevzdal svůj hlas měl dostat tři eura. Tyto informace se zatím nepotvrdily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám