Hlavní obsah

Slovák vyzýval k terorismu a výrobě zbraní, hrozí mu až patnáct let

Bratislava

Dvaadvacetiletý slovenský student vyzýval k teroristickým útokům a zveřejňoval návody na výrobu improvizovaných zbraní. Hrozí mu sedm až patnáct let vězení. Do pátrání po něm se zapojil mezinárodní tým vyšetřovatelů, kteří si pomohli informacemi od americké FBI.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Trvalo čtyři měsíce, než slovenského studenta v České republice vypátrali. Aktuálně je obviněný z extremismu a účasti na terorismu,“ uvedl deník Sme.

Slovenský specializovaný soud ho v polovině května poslal do vyšetřovací vazby.

„Obviněný páchal trestní činnost v kybernetickém prostoru vysoce sofistikovaným a promyšleným způsobem jejího páchání, a především nezanechávání stop, které by umožnily jeho identifikaci,“ uvádí se v usnesení o vazbě.

Německý školák chtěl na gymnáziu zabít hlavně muslimy a černochy

Evropa

Deník Sme upozorňuje, že pokud by studenta uznali vinným, jednalo by se zřejmě o první potvrzený případ teroristy v novodobých dějinách Slovenska. V minulosti soudy rozhodovaly o podobných případech, ale nakonec paragraf o terorismu pokaždé zrušily.

Student byl od roku 2020 aktivní na ruské sociální síti Telegram, kde měl několik účtů. „Často na nich schvaloval teroristické útoky především krajní pravice a útoky proti lékařům, kteří vykonávají potraty,“ píše list.

Návody na výrobu zbraní

„Chtěl bych blahopřát svatému Jakubovi Koppovi ke šťastnému výročí. V tento den v roce 1998 zabil špinavého potratáře, když se se svou rodinou vrátil domů ze synagogy,“ napsal loni v říjnu na účtu s názvem Fawkes' Gunpowder Magazine, který se původně jmenoval Hlinka´s Guard.

Za stínání hlav, mučení a únosy vyfasoval islamista doživotí

Amerika

Postupně zveřejňoval také návody, jak vyrobit na 3D tiskárně komponenty do zbraní nebo jak předělat expanzní zbraně na ostré. Zveřejňoval rovněž návody, jak podniknout sabotážní útoky na hlavní uzly vodohospodářství, telekomunikací a elektrických rozvodů.

Při sdílení některých návodů preventivně dopsal „neschvaluji to“ nebo „pro vzdělávací a zábavní účely“, ale vyšetřovatele to nepřesvědčilo. „Z dosud zabezpečených důkazů je důvodné předpokládat, že vystupuje na pravicově extremistické scéně dlouhodobě, přičemž je možné sledovat stupňující se charakter jeho škodlivé činnosti a postupnou radikalizaci,“ napsal soudce v usnesení.

Mladík, který ubodal britského poslance Amesse, je vinen

Evropa

Při jeho zadržení spolupracovala slovenská generální prokuratura s nejvyšším státním zastupitelstvem České republiky s podporou Europolu a Eurojustu.

Osudný pohovor

Impulzem pro zásah bylo zjištění, že student v létě 2021 absolvoval první kolo pohovoru do nejmenované nadnárodní telekomunikační společnosti. Vznikly obavy, že by mohl získat přístup do celosvětové sítě telekomunikačních a internetových služeb klientů společnosti.

Soudce souhlasil, že kombinace extremistického a teroristického smýšlení v kombinaci se záměrem získat zaměstnání v takovéto společnosti je rizikové, a to byl jedním z hlavních důvodů uvalení vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám