Hlavní obsah

Slováci v Maďarsku se teď obávají hrozeb

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Po nynější nové vlně zhoršení slovensko-maďarských vztahů mají někteří Slováci žijící v Maďarsku obavy z dalšího vývoje. „Volají mi Slováci, kteří si tam koupili dům, na koho se mají obrátit v případě hrozby,“ řekl Právu například Igor Heriban, který v maďarské obci Rajka zakládá slovenský spolek.

Foto: Karoly Arvai , Reuters

Maďarští extrémisté demonstrovali v pondělí večer před slovenskou ambasádou v Budapešti s transparenty plnými vulgarit.

Článek

Rajka je 20 km od centra Bratislavy a ceny nemovitostí jsou tu nižší než ve slovenské metropoli. Heriban žije v Rajce už pět let, koupil si tu dům. „Tak vyhrocené vztahy mezi Slováky a Maďary ještě nebyly. Objevily se už první nápisy proti Slovákům,“ řekl znepokojeně.

V obci kdosi vyrobil nápis „Vlast není na prodej“ a na jeden dům patřící Slovákům někdo namaloval terč. „Slováci, kteří si koupili domy na maďarské straně hranice, jsou nadále občany SR. Obrátili jsme se proto na slovenského ministra vnitra a žádali o posílení ochrany i maďarskou policii,“ uvedl Heriban.

Extremisté volají po „krevní mstě“

Jak říká, zatím nebyl svědkem žádného slovního útoku na Slováky, ale někteří Maďaři ho prý nyní přestali zdravit. Přitom zvlášť zdůrazňuje, že většina Maďarů se ke Slovákům dál chová naprosto v klidu a přátelsky.

Majitel realitní kanceláře Mikuláš Rusó nevidí situaci zas až tak dramaticky. „Nápisy se skutečně objevily, a to na pěti domech Slováků. Mně také někdo namaloval na kůlničku terč. Požádal jsem starostu, aby to vyšetřil,“ popsal situaci Rusó. Nápisy připisuje výtržníkům, možná jde o hloupou klukovinu. „Bylo to dětinské. Parkuju na ulici, vůz má slovenskou značku a nikdo mi ho nepoškodil,“ dodává.

Dusno ve slovensko-maďarských vztazích vyvolal sobotní zásah slovenské policie proti fanouškům domácího týmu v Dunajské Stredě. Maďarští extremisté v Budapešti vzápětí spálili vlajku SR. Extremistické Hnutí 64 žup (tolik žup – okresů – mělo Uhersko před rokem 1918) zorganizovalo sérii protestů před slovenskou ambasádou v Budapešti.

Hnutí na svém webu vyzvalo ke krevní mstě za zákrok v Dunajské Stredě. „Slovenská okupační moc překročila všechny meze. Je to otevřené vyhlášení války. Proto vyzýváme k povstání všechny Maďary ve světě. V Horní zemi (jak nazývají Slovensko, pozn. red.) prolili maďarskou krev, proto provedeme krevní mstu,“ píše na stránce hnutí extremista László Torockay.

Hnutí vypsalo odměnu milión forintů (asi 100 tisíc Kč) za informace o policistovi, který těžce zranil fanouška Dunajské Stredy. „Máme informace, že to byl člen zásahové jednotky ze Žiliny. Když se nám dostane do rukou, je už naše věc, co s ním uděláme,“ prohlásil na pondělním shromáždění jeden z řečníků.

Maďarské fórum znepokojilo parlament SR

Poslance slovenského parlamentu znepokojila účast kolegů ze Strany maďarské koalice (SMK) na Fóru poslanců Karpatské kotliny v Budapešti.

Praví se to v usnesení parlamentu s tím, že fórum zasahuje do vnitřních záležitostí SR. SMK oznámila, že se i přes usnesení jeho poslanci budou nadále fóra zúčastňovat.

Fórum organizuje maďarský parlament a účastní se ho poslanci maďarské národnosti sousedních států – Rumunska, SR, Ukrajiny, Srbska a Chorvatska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám