Hlavní obsah

Slováci se hrnou do nemocnic v panice kvůli výpovědím lékařů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Stovkám slovenských lékařů ve čtvrtek o půlnoci vypršela výpovědní lhůta, ale vedení jednotlivých nemocnic může v rámci vyhlášeného nouzového stavu povolat lékaře do práce. Například Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici uložila pracovní povinnost 84 lékařům. Přesto počet pacientů v nemocnicích narostl o 50 procent. Zmatení pacienti se bojí, co nastane.

Foto: Právo

Univerzintí nemocnice v bratislavských Kramárech

Článek

Premiérka Iveta Radičová jednala s představiteli Lékařského odborového sdružení do pozdních nočních hodin. Na nočním jednání nedošlo k dohodě mezi vládou a odboráři. Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik nabídl demisi. „Pokud by má osoba měla být překážkou k dohodě, jsem připraven nabídnout svou funkci,“ uvedl ministr, který poprosil lékaře, aby se vrátili ke svým pacientům.

Od čtvrtka 1.12.2011 je ve výpovědi 1200 lékařů. Původně podalo výpověď 2439 lékařů z celkového počtu téměř 6000 lékařů. V některých nemocnicích hrozí kolaps. Odboráři po internetu vyzývají své členy, aby se věnovali rodině.

Nadále platí nouzový stav a Slovensko požádalo o pomoc sousední státy. Maďarsko navrhlo urychlené jednání ministrů zdravotnictví zemí Visegrádské čtyřky, které by se zabývalo situací na Slovensku.

Lékaři chyběli už ve středu 

V některých nemocnicích lékaři nenastoupili do práce ani ve středu navzdory vyhlášenému nouzovému stavu a hrozí jim trestní oznámení. Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik zdůraznil, že nouzový stav je pro ochranu pacienta, nikoliv trest pro lékaře. Varoval, že pokud někdo podléhá nouzovému stavu a neřídí se příslušnými pravidly, bude čelit odpovědnosti v souladu se zákonem. „Slovensko je právní stát a každý občan si musí a uvědomit, že neznalost zákona v žádném případě neomlouvá,“ dodal Uhliarik.

Ministr informoval, že situace byla ve středu kritická především v Liptovském Mikuláši, kde ve středu nenastoupilo do práce 19 lékařů, i když nemocnice funguje v nouzovém režimu. „Nasměrovali jsme tam lékaře z Ružomberku a část pacientů jsme přesunuli do jiných nemocnic,“ řekl Uhliarik. Vedení nemocnice v Liptovském Mikuláši zvažovalo, že na 19 lékařů, kteří navzdory nouzovému stavu nedostavili do práce, podá trestní oznámení a dekrety o pracovní povinnosti jim doručí policisté. Nakonec od toho upustilo, protože lékaři odpoledne do práce nastoupili.

Několik desítek lékařů nenastoupilo ve středu do práce ani v Prešově. Zde byla paralyzována oddělení chirurgie, traumatologie a urologie.

Odlišnou taktiku zvolili někteří bratislavští lékaři. Do práce ve středu nastoupili, ale odešli na lékařská vyšetření a nepracovali. Server čas.sk uvedl, že chirurgii Fakultní nemocnice na Miczkiewiczově ulici opustili ve středu všichni lékaři. Pacientům byly k dispozici pouze zdravotní sestry.

Ve Fakultní nemocnici v Trenčíně stáhlo ve středu výpovědi 90 lékařů z původních 144, kteří výpovědi podali. Trenčín se tak připojil ke košickým nemocnicím, kde lékaři hromadně stáhli výpovědi už v úterý.

Pacienti panikaří

Pod dojmem těchto zpráv někteří Slováci podlehli panice. Počet pacientů ve slovenských nemocnicích se v těchto dnech zvýšil o 50 procent. Lidé mají strach, že je v prosinci nebude mít kdo ošetřit a urychleně navštěvují své lékaře. Slovenská média citovala Annu Jaduščákovou ze Svitu, která má strach o dceru. „Je těhotná, v prosinci čeká dítě. Přesně před rokem potratila a nyní prožívá tento neskutečný chaos. Nevíme, kde bude rodit, bude se ordinovat, nebo nebude,“ říká zoufalá matka.

Pozitivní zážitek měla Mária Bohatová ze Spišské Nové Vsi. Bez problémů jí objednali na operaci s termínem 2. prosince. „Žádný nouzový stav jsem nepocítila,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám