Hlavní obsah

Slováci převzali předsednictví v Radě Evropské unie

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovensko se v pátek stalo na půl roku předsedající zemí Rady Evropské unie. Vláda Roberta Fica převzala od Nizozemců štafetu v nelehkém období, kdy Unií stále rezonují výsledky britského referenda o vystoupení Velké Británie z osmadvacítky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slovenský premiér Fico a předseda Evropské komise JunckerVideo: Reuters

 
Článek

Očekává se, že kromě hospodářských otázek a migrace se stane brexit hlavním tématem slovenského předsednictví.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico. Teď bude víc na očích

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák ve čtvrtek oznámil, že v průběhu slovenského předsednictví se 16. září 2016 v Bratislavě uskuteční summit premiérů a prezidentů členských zemí Evropské unie. A hlavním tématem summitu by mělo být právě vystoupení Velké Británie z Unie.

Program předsednictví

Slovenská vláda schválila program předsednictví až tento týden, protože čekala na výsledky britského referenda. Problematika brexitu byla proto doplněna do programu slovenského předsednictví, který obsahuje otázky hospodářsky silné Evropy, migrace a mezinárodní bezpečnosti.

„Evropská unie se musí vyrovnat s výsledky britského referenda, jakož i s tím, že evropská myšlenka ztrácí svou popularitu u občanů Unie,“ upozornil Lajčák.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Slavnostně nasvícený Bratislavský hrad.

Juncker mluvil o bratislavském jaru 

Slovenské předsednictví bylo zahájeno společným prohlášením předsedy Evropské komise (EK) Jeana-Claudea Junckera a slovenského premiéra Roberta Fica na Bratislavském hradě před členy Evropské komise.

Juncker zdůraznil, že v mládí sledoval události pražského jara, které bylo zároveň i bratislavským jarem. „Nyní jsme členy stejné rodiny. Slovensko se ujímá předsednictví v Radě Evropské unie a je to pro tuto zemi velká příležitost,“ uvedl předseda EK. Juncker vyjádřil přesvědčení, že slovenské předsednictví bude úspěšné.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker věří, že Slováci uspějí.

Fico ve své odpovědi vyjádřil naději, že slovenskému předsednictví se podaří soustředit na pozitivní agendu. „Máme ambici pozitivněji a lépe přiblížit agendu Evropské unie občanům,“ uvedl předseda slovenské vlády. Fico konstatoval, že EU je úžasný projekt.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico po prohře v prezidentských volbách

„Nesmíme se však bát pojmenovat věci správnými slovy. Nesmíme se bát říci, že jsou některé evropské politiky, které nenacházejí podporu napříč celou Evropou. Strach je špatný rádce, vede ke fragmentaci Evropy a je nejvýznamnějším nástrojem pro extremisty a nacionalisty. Věřím, že ve spolupráci mezi vládou Slovenské republiky a evropskými institucemi se nám podaří naplnit naši představu,“ dodal Fico.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám