Hlavní obsah

Slováci pojmenovali ulici v Prievidzi po členovi NSDAP

Právo, Ivan Vlček
Bratislava

Slovenská Prievidza pojmenovala jednu z ulic po někdejším členovi Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP) Maxovi Broseovi. Případ už u našich východních sousedů vyvolal poprask.

Foto: www.brose.com

Max Brose na archivním snímku

Článek

Přístupová ulice k průmyslovému parku nesla původně název Západní, na žádost investora, německé firmy Brose, ji ale město přejmenovalo po zakladateli společnosti Maxi Broseovi.

„Prověřovali jsme, kdo je, a zástupci společnosti Brose nám potvrdili, že Max Brose nebyl v rámci Norimberských procesů obviněn,“ vysvětlil vedoucí kanceláře primátorky Prievidze Alojz Vlčko.

Vedení slovenského města navíc poukázalo na to, že ve městě Coburg, kde Brose žil, pracoval i zemřel, je po něm rovněž pojmenovaná ulice.

Židovské obce se bouří

Ostrý nesouhlas s pojmenováním ulice po Brosem vyjádřil Ústřední svaz židovských náboženských obcí na Slovensku.

„Zástupci města Prievidza se naivně domnívají, že oslavou německého nacisty zabezpečí investice pro město. Je možné, že chtěli ukázat, že všechno je na prodej, i morálka, záleží jen na ceně,“ uvedla mluvčí židovské obce Lucia Livschitz Kollárová.

Německý výrobce komponentů pro automobily Brose oznámil svůj záměr investovat v průmyslovém parku Prievidza letos v květnu. Výroba by měla začít v létě příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám