Hlavní obsah

Slováci pochybují, že britský atentátník studoval v Martině

BRATISLAVA

Slovenské ministerstvo vnitra ve čtvrtek zpochybnilo svoje středeční prohlášení, že jeden z mužů, kteří čelí podezření z příprav teroristických útoků v Británii, studoval medicínu na Slovensku. Pochybnosti se týkají věku, ale i totožnosti útočníka. Chálid Ahmad leží v nemocnici s těžkými popáleninami, které utrpěl při útoku na letišti v Glasgowě.

Článek

"V této chvíli můžeme jen potvrdit, že člověk s tímto jménem, ale s rokem narození 1976, studoval na Slovensku, v Martině," řekl televizi TA3 mluvčí ministerstva vnitra Erik Tomáš. Ještě ve středu ale úřad podle TA3 tvrdil, že muži je 27 let.

Televize však doplnila, že zatím není jasné, zda se útočník skutečně jmenuje Chálid Ahmad. "Slovenská policie je připravena spolupracovat s britskými úřady, provede úkony, které potvrdí, nebo vyvrátí, zda jde o jednoho a téhož muže," poznamenal Tomáš. Dodal, že až do výsledku tohoto vyšetřování se slovenská strana k případu vyjadřovat nebude.

Sobotní atentát v Glasgowě, kde dva muži s jeepem plným kanystrů s benzínem najeli do budovy letiště, měl být sebevražedný, potvrdila britská policie s odkazem na poznámky, které objevila.

Bilal Abdullah a Chálil Ahmed najeli s jeepem do budovy glasgowského letiště. Vůz začal hořet, ale nevybuchl. Vážná poranění utrpěl jen druhý atentátník, který leží v kritickém stavu v glasgowské nemocnici. Oba muži se podle sdělení policie také pokusili o atentáty v Londýně, kde v pátek zaparkovali dvě auta s mohutnými improvizovanými náložemi. Ty se však podařilo zneškodnit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám