Hlavní obsah

Slováci dopadli gang, který nutil postižené žebrat v západní Evropě a almužny jim bral

Právo, ivi
Bratislava

Od roku 2013 nutil šestičlenný gang z okresu Rimavská Sobota na Slovensku tělesně postižené invalidní důchodce a sociálně slabé k žebrání v Rakousku, Německu a Švýcarsku. Vyžebrané peníze musely oběti gangu odevzdávat pod pohrůžkou násilí. V úterý o případu na mimořádné tiskové konferenci informovala slovenská policie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Auto slovenské policie. Ilustrační foto

Článek

„Denně vyžebrali sumu 100 až 300 eur (2500 až 7600 korun). Žili v nelidských podmínkách,“ konstatoval slovenský policejní viceprezident Ľubomír Ábel.

Gang si tímto způsobem vydělal nejméně půl miliónu eur (asi 12,8 miliónu korun). Působil především v rakouském Salcburku, v německém Berlíně a švýcarském Oltenu.

Trest sedm až dvanáct let

K zadržení zločinecké skupiny došlo letos 5. ledna. „Akce se zúčastnilo 70 policistů a byly vykonány čtyři domovní prohlídky,“ konstatoval Ábel. „Členové gangu byli obviněni z obzvlášť závažného zločinu obchodování s lidmi. Hrozí jim sedm až dvanáct let vězení,“ dodal Ábel.

Gang podle policie přinutil k žebrání nejméně šestnáct lidí, ale tento počet nemusí být konečný. Není totiž vyloučeno, že někteří z nich už nežijí.

Reklama

Výběr článků

Načítám